Hírek

2014.07.30. 12:20

Jótékony céllal épült kályhák

Dunaföldvár - Két dunaföldvári résztvevője is volt a magyarszombatfai I. Országos jótékonysági kályhás versenynek, amely a több mint egy évtizede évenként megrendezett Magyarszombatfai Nemzetközi Fazekas napok része volt.

L. Mészáros Irma

A rendezvény Pindroch Csaba színművész, az esemény fővédnökének köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, mindig szívesen áll egy nemes és szép kezdeményezés mögé és örül annak, hogy sikerült a Magyar Vöröskeresztben társra találniuk, így biztos, hogy olyan helyre kerülnek a kályhák, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Majd a verseny ötletgazdája, Apagyi Zsolt, a MAT Kerámia Kft. tulajdonosa üdvözölte a résztvevőket. Ezt követően Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere beszélt a kézműves ipar jelentőségéről és a gyár történetéről, Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig kiemelte a szakma fontosságát.

Horváth Zoltán (balra) mellett Pindroch Csaba, az esemény fővédnöke segédkezik a munkában. Fotó: amatőr felvétel

A köszöntők után elkezdődött a verseny, amelynek keretén belül húsz darab hordozható cserépkályhát építettek fel a versenyre jelentkező kályhások. A zsűri az esztétikum mellett természetesen a használhatóságot is díjazta. A mesterek az ország különböző településeiről érkeztek Hegyeshalomtól Gyöngyösig. és köztük volt a dunaföldvári testvérpár, Horváth Attila és Horváth Zoltán is. A szabályok szerint minden hordozható kályhát egy szakember épített és a versenyzőknek mindössze hat órájuk volt a mobil cserépkályhák elkészítésére, melyet normális körülmények között egy nap alatt építenek fel.

Horváth Attila (jobbra) veszi át a szakmai másodiknak járó díjat. Fotó: amatőr felvétel

A megmérettetésen végül Horváthék a második helyen végeztek, akiknek kiváló szakmai munkáját eddig is sokan ismerték, de az ezen a versenyen elért szakmai elismerés igazán kifejezi tudásukat. A verseny közben arra is volt idejük, hogy Pindroch Csabát is beavassák a szakmai fogásokba. Az eseményen egyébként a színész apósa, Verebes István is jelen volt, aki szintén kályhatulajdonos, ugyanis szerinte télen a cserépkályha másfajta meleget sugároz a lakásban.

A cserépkályhákból minden megyében egy-egy rászoruló család kap majd a Magyar Vöröskereszt közvetítésével. A míves remekeket kiszáradásuk után, szeptemberben szállítják ki és szerelik be a szakemberek, így a következő fűtési szezonban már otthonukat melegíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!