Hírek

2014.04.08. 15:50

Az EBESZ misszió előzetes véleménye

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelői összegezték előzetes megállapításaikat és tapasztalataikat a választásokról.

Az EBESZ öt, két-két tagú megfigyelő csoportot küldött hazánkba. Az észak-dunántúli megyéket járó csoport március 19-én Székesfehérvárra látogatott. Pártokkal, jelöltekkel, választási szervezetekkel és a sajtóval folytattak megbeszéléseket. Ellátogattak szerkesztőségünkbe is, ahol Elekes András főszerkesztőt a lap választási szabályzatáról, a politikai hirdetési lehetőségekről faggatták. Victor Hjort dán és Nadiya Pashkova ukrán megfigyelő érdeklődött a lap választási eljárásairól, a pártok aktivitásáról, az eddigi tapasztalatokról. Az országgyűlési képviselőválasztásról összeállított előzetes megállapításaik és következtetéseik összefoglalóját kedden küldték meg szerkesztőségünknek.

A dokumentumban megállapítják többek között, hogy az április 6-i választások lebonyolítása hatékonyan és átlátható módon történt, és az inkluzív jelöltállítást követően a szavazók számára biztosított volt a sokféle választási lehetőség. A választásokat szabályozó közjogi kereteket az utóbbi évek során társadalmi egyeztetés és ellenzéki támogatás nélkül változtatták meg. Noha voltak üdvözlendő változások, számos törvénymódosítás negatív hatást gyakorolt a választási folyamatra, beleértve a fontos fékek és ellensúlyok rendszerét is. A nagyobbik kormánypárt aránytalan előnyt élvezett a korlátozó kampányszabályzás, a média politikai részrehajlása és a kormányzati és párttevékenységeket összemosó kampány révén.

Vicktor Hjort és Nadiya Pashkova EBESZ-megfigyelők szerkesztőségünkben is jártak (Fotó: Koppán Viktor)

Széles körű támogatásnak örvendett az a jogszabályi változás, amelynek értelmében 386-ról 199-re csökkent az országgyűlési képviselőhelyek száma, ami szükségessé tette a szavazókerületek határainak megváltoztatását. A szavazókerületek méretének kiegyenlítése jogi kötelezettség, és ezért üdvözlendő lépés volt. Ugyanakkor a kétharmados többségi támogatás törvényi előírása megnehezíti a választókerületek módosítását a jövőben. Az EBESZ/ODIHR missziónak nyilatkozó számos megkérdezett nehezményezte az átláthatóság és az ellenzékkel folytatott egyeztetés hiányát a szavazókerületi határok újrarajzolásának folyamatában.

A kampány hangvétele általánosságban negatív volt és az érdemi kérdések megvitatása helyett nagyrészt korrupciós vádaskodásokban merült ki. Az olyan kormányzati hirdetések felhasználása, amelyek csaknem teljesen azonosak voltak a Fidesz hirdetéseivel, hozzájárult az egyenlőtlen versenyfeltételekhez, amely nem tartotta teljes mértékig tiszteletben az EBESZ 1990. évi Koppenhágai Dokumentumának 5.4 pontjában előírt, az állam és a politikai pártok közötti világos szétválasztásra vonatkozó követelményt. A választás napján a választási eljárások általában véve szervezetten és átlátható módon zajlottak fogalmaz a közlemény.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!