Hírek

2013.11.28. 19:55

Kézművesek: múlt, jelen, jövő

Dunaújváros - Alig egy hónapja, október 21-én alakult meg a Pentelei Kézműves Egyesület, amely kiállításmegnyitóval, vásárral és divatbemutatóval mutatkozott be csütörtökön a nagyközönségnek a Kortárs Művészeti Intézet három termében és környékén, valamint a szomszédos parkolóban.

Szabó Szabolcs

Mint azt az alapítók korábban megfogalmazták, az egyesület célja, hogy bemutassa a helyben dolgozó kézműveseket, portékáikat és alkotásaikat. A bemutatkozás egyben a Kézműves napok címmel meghirdetett programsorozat indulását is jelentette.

- A Pentelei Kézműves Egyesület még javában az alakulás folyamatában van - jegyezte meg az Uitz teremben helyet kapó Velünk élő kézművesek, iparművészek címmel jelentkező kiállítás megnyitóján az egyesület elnöke, Pintér Lajos.

Aki méltán lehetett büszke a vaskosra sikeredett nyitányra, hiszen több mint negyven kézműves alkotó negyven munkájával találkozhatnak az érdeklődők a december 7-ig tartó Kézműves Napok állandó kiállításán.

Köszöntőben beszédében Cserna Gábor kiemelte, hogy a régi Dunapentele történetében fontos szerepet játszottak az itt dolgozó iparosok és mesteremberek, így az egyesület megalakulásával egy hagyomány éled újjá immár Dunaújvárosban és a környékén. Talán ennek szellemében egy 1846-ban kelt pentelei iparos oklevél mintájára és részben tartalmára támaszkodva készítették el azokat az okleveleket, amelyeket az egyesület adott át barátainak és támogatóinak a csütörtök esti megnyitón.

A kiváló kézműves munkák alkotások mellett házias ételek is várták a lelkesen kóstolgató nagyérdeműt, amely a jövő iparosainak munkáit is megtekinthette.

A Lorántffy középiskola diákjainak önálló divatbemutatójára a tanulók tervezték és készítették el a ruhákat és kiegészítőket, valamint a felvonuló modellek frizurája és sminkje is a diákok keze munkájának volt köszönhető.

A Kézműves Napok számos remek programmal csábítja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!