Hírek

2013.09.17. 13:20

Vendég csoportokkal, német nemzetiségiekkel közös bál Mezőfalván

Mezőfalva - Délelőtt riadalom az eső miatt. Délben gyors döntés. Délután példás összefogás, amelynek köszönhetően remekül sikerült az idei szüreti bál is...

Horváth László

Nemes gesztussal kezdődött a bál: a Német Nemzetiségi Önkormányzat pénzfelajánlásának köszönhetően gyarapodott a Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely az új tűzoltóautó megvételére fordítja az összeget.

A szüreti bál résztvevői emelkedett hangulatban ropták a táncot szombaton éjjel, az iskola tornatermében megtartott szüreti bálban

Az elmaradt fogatos felvonulás miatt színpadi programokkal kezdődött a mezőfalviak 2013-as szüreti bálja. Az időjárás okozta nehézségek miatt a vendég és helyi együttesek nem a sportpályán mutatták be produkciójukat, hanem az iskola tornatermében megrendezett eseményen, népes közönség előtt. Az idén Pusztavámról és Adonyból érkezett néptáncosok bővítették az amúgy sem egyhangú palettát, valamint új színfoltként a Pacsirták névre hallgató - mulatós dalokat éneklő - formáció mutatkozott be a mezőfalviak előtt.

A Schütz zenekar trombitása még az asztalon állva is játszott

A bál műsorait éjfélig tartó mulatság követte, melyhez jó alapul szolgáltak a közönség által hozott batyus sütemények és itókák. Természetesen az ingyen gulyás sem maradt el! Több évtizedes múltra visszatekintő program a mezőfalvi szüreti bál. A népi hagyomány ápolásában nemcsak a magyarok veszik ki részüket, hanem a falu életének szerves részét alkotó helyi német közösség tagjai is.

A szüreti bálon fellépő mezőfalvi gyermek tánccsoport műsorán keringő, szatmári hajlikázó és friss csárdás szerepelt. A táncokat betanította Csonka Emese. Az adonyi Rozmaring Tánccsoport előadásában polkát, sváb báli részletet és finálét láthatott a közönség. Koreográfusuk Weisz István. A mezőfalvi felnőtt táncosok két részben léptek fel. Bemutatójukban somogyi vigasságok című művet és szatmári táncokat adtak elő. Koreográfusuk Szárszó Lajos. A szintén Rozmaring nevű pusztavámi együttes német nemzetiségi koreográfiával készült. Vezetőjük Gerlinger Éva. A pilisvörösvári Schütz Zenekar szolgáltatta a talpalávalót a bálon. A szervezők remélik, hogy minden vendég jó hangulatban töltötte velük ezt a szüretis estét!

Molnárné Troppert Mária és Móricz Csabáné, a német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői sokat tettek a rendezvény sikeréért

Molnárné Troppert Mária a rendezvény egyik szünetében kérdésünkre elmondta:

- Frissítettük a szüreti mulatság programjait azzal, hogy bevontuk a német közösség tagjait is. Az iskolai pedagógiai programban is nagy hangsúlyt kap településünk hagyományainak ápolása, ahol gyerekeinkbe próbáljuk elültetni helyi történelmünk és kultúránk gyökereit. Az ilyen rendezvények kiváló alkalmak ehhez.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!