Hírek

2013.07.07. 15:59

Másodszor is jól sikerült a tassiaknak a parti buli

Tass – Sok dunaújvárosit is láttunk a túlparti község vidám rendezvényén, a Duna-partyn, szombaton délután.

Pekarek János

Tasson is van falunap, természetesen, mégpedig minden augusztusban – csakhogy a helyi kulturális egyesület alapítói szerint (mondanom sem kell: a hölgyek vannak közöttük többségben) ennél több kell a közösségnek! Így cseppet sem titkoltan hagyományteremtő szándékkal megalapították tavaly a Duna-partyt, amelyet idén is megrendeztek – természetesen a település igen szép Duna-parti strandján, a ráckevei Duna-ág festői vizénél.

A Dunafalók legénysége, Mészáros Máté és a Borbély-testvérek férfias kitartással küzdöttek az őrült hajók között (Fotó: Vohlmann György)

– Falunap van mindenhol, de ilyen part csak nagyon kevés helyen! – indokolja döntésüket Baranyi Zoltánné, az egyesület elnöke. – Ez itt nem annyira ünnepélyes, inkább a mókáról és a mozgásról, a vetélkedésről szól. Rendezünk például versenyt az erős embereknek, és főzőversenyt is terveztünk, de a kevés jelentkező miatt inkább szabad bográcsozásra változtattuk a kiírást. A legnagyobb érdeklődés viszont az Őrült Hajók Versenyét kíséri. Ez a vetélkedő, amely már tavaly is nagy sikert aratott, házilag barkácsolt úszóalkalmatosságok között zajlik.

Szinte semmilyen megkötés nincs, azonkívül, hogy úszóképes, házilag összeállított vízijármű legyen, amelyen négy embernek kell elférnie, s mindegyiknek mentőmellény viselése kötelező. Amint megláttuk a járműveket, nem is csodálkoztunk ezen az utóbbi előíráson. A legifjabbak, négy általános iskolás fiú által benevezett és evezőkkel hajtott Duna-faló nevű járgány például alig volt több egy szerény tutajnál, egy inkább jelképesnek nevezhető vitorlával. Volt aztán egy vasúti hajtány meghajtását kölcsönző, vegyes fiú-lány csapat, a Hullámtörő nevű alkalmatosságon, végül a négy felnőtt férfi által vitt, leginkább a vízibiciklikre hajazó Zűrhajó indult a versenyben.

Azonos távot kellett megtenniük, külön-külön, a vetélkedő az időeredmények alapján dőlt el. A Zűrhajó győzött, de a gyerekek is férfiasan helytálltak, a közönség fergeteges biztatása közepette. A szokásos kirakodóvásár és zenei programok mellett számos sportprogram várta a tassiakat és vendégeiket. Például erős emberek versenye: megosztott első helyezett lett a Zűrhajón is induló Kovács István és Pozsonyi Ferenc. Mi egy muzeális, 1967-ben gyártott, de a tassi önkéntes tűzoltók által máig használt Ikarus-Csepel tűzoltóautóban gyönyörködtünk a legtovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!