Hírek

2013.07.23. 17:57

Külföldi utazás előtt tájékozódj!

Az utazási előkészületek nem csak a pénz és a poggyász összegyűjtéséről szólnak...

Pekarek János

A nyár a nagy külföldi utazások szezonja is. Indulás előtt azonban nem árt sokoldalúan tájékozódni a körülményekről! Elsősorban is az adott ország felkereséséhez szükséges védőoltásokról, mivel ezeket sokszor több hónappal az út megkezdése előtt kell beadatnunk magunknak és családtagjainknak. Ebben a Nemzetközi Utazásegészségügyi és Oltóközpont (korábbi nevén az Országos Epidemiológiai Központ) segíti az utazókat.

Az oltásokon kívül a hazánkfiai által legszívesebben látogatott dél-európai célpontok esetében a legfontosabb a hasmenés, a tengeri csalánosok csípésének, valamint az ultraviola sugárzás káros hatásainak elkerülése. Ezért érdemes vagy palackozott vizet vinnünk/vásárolnunk, esetleg forralt vizet fogyasztanunk, napvédő krémekkel pedig bőségesen szerelkezzünk fel. Úti gyógyszerkészletünkben legyen láz- és fájdalomcsillapító, hőmérő, görcsoldó, hasmenés vagy székrekedés elleni kipróbált szer. Néha a malária elleni gyógyszer sem árt. Külső-belső fertőtlenítőszert is vigyünk!

Ha egzotikus, tehát Európától távoli, esetleg kevéssé civilizált helyre utazunk, akkor tájékozódjunk az arrafelé tipikus fertőző betegségekről – még akkor is, ha kaptunk ellenük védőoltást. A tünetek ismerete sosem árthat: nincs százszázalékos védelem! Konzultáljunk szakértővel. Készüljünk fel a biztosításokkal is. A bankkártyával automatikusan járó biztosítások nem feltétlenül érvényesek mindenhol, sokszor nem árt kiegészítő biztosítást kötni. Hasznos a speciális utazási biztosítás. Tudjuk meg a legközelebbi magyar érdekképviselet címét is! Készítsünk pontos útitervet – amihez lehetőleg tartjuk is magunkat.

Itthon mindig legyen valaki, aki tudja, merre járunk, és akit értesítünk az útiterv esetleges változásairól is. Az sem árt, ha itthoni kapcsolatunk pedig minket értesít a fogadó ország politikai, gazdasági, időjárási változásairól, előrejelzéseiről: ha nem értjük az ottani nyelvet, ez akár életmentő is lehet! Az sms pedig olcsó és megbízható kapcsolattartási forma...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!