Hírek

2013.06.04. 16:58

Nézni is ijesztő a járdán cikázó bicikliseket!

Régóta töröm a fejem azon, vajon Dunaújvárosban miért megengedett a járdán kerékpározni.

Jankó Árpád

Fotó: Vohlmann György

Kezdetben csak a Vasmű út járdáján indult el a biciklizés szokása, de most már a kisebb utcák keskeny járdáját is kisajátították maguknak a kétkerekűek. Mi több, mivel a járdafoglalás ügyében semmilyen észrevétel sincs, egyre gátlástalanabbak egyesek. (Természetesen nem minden biciklista).

Nemrégiben egy ilyen keskeny járdáról kellett az úttestre villámgyorsan lelépnem kis unokámmal, ám a kerékpáros nem törődve azzal, hogy leszorított bennünket, gond nélkül tekert tovább a járdán. Időnként nézni is ijesztő, ahogy szlalomoznak a Vasmű úti járdán nagy sebességgel a kerékpározók a bottal sétáló idősek, a mit sem sejtő, babakocsit tologató anyukák, gyerekek között. Ezer szerencse, hogy még komolyabb baleset nem történt emiatt. (Vagy én nem tudok róla.) Elképzelhetetlen, hogy egy külföldi városban, vagy akár a budapesti Nagykörúton, netán az Andrássy úton a járdán kerékpározzanak.

Ugyanakkor Dunaújváros szélesebb úthálózata (hegyi út, szűk sikátor sincs) igenis alkalmas az úttesten történő kerékpáros közlekedésre.  A létező kényelmes, biztonságos kerékpárutakról nem is beszélve.

De nézzük, mit is mond a KRESZ! Járdán tilos kerékpározni! Kivétel a 12 évnél fiatalabb gyerek, mert ő közúton nem tekerhet. Csak akkor lehetne kerékpározni a járdán lakott területen, ha az úttest arra nem alkalmas (pl. földút). A gyalogosok mozgása, főleg az időseké, a gyerekeké kiszámíthatatlan, tehát vészhelyzetek sokasága adódhat. Emellett a mellékútról kihajtó autós, jó ha az utolsó pillanatban észleli a zebrán keresztben átszáguldozó kerékpárost...

Nem folytatom, mi minden fordulhatna elő. Külföldi tanulmányok szerint járdán biciklizni kétszer-háromszor veszélyesebb, mint az úttesten. Egyszóval: ideje lenne, ha a dunaújvárosi közlekedés-rendészet is lépne ez ügyben, merthogy a KRESZ szabályai ezt kívánják. Sőt, követelik. Tehát adják vissza a járdát a gyalogosoknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!