Hírek

2013.06.07. 09:46

Árvíz Fejérben - Eddig 12.500 homokzsákot használtak föl

A megyei védelmi bizottság pénteken délelőtt értékelésre ült össze. Közben az árvízzel érintett településeken folytatódnak a védekezési munkálatok.

feol-duol

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság az alábbi közleményt adta ki pénteken délelőtt az árvíz kapcsán: Fejér megye mind a hét, árvízzel érintett településén folyamatos a védekezés. A munkálatokban több mint háromszázan vesznek részt. Eddig tizenkétezer-ötszáz homokzsákot és kétszáz köbméter homokot használtak fel. A veszélyeztetett területeket a lakók többsége már elhagyta.

Kulcson és Rácalmáson több utcát le kellett zárni. Június 7-én, pénteken délelőtt az eddigi feladatok értékelésére Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes vezetésével összehívták a megyei védelmi bizottság katasztrófavédelmi operatív munkacsoportját.

Ercsiben hatezer-hétszáz homokzsákkal eddig hét ingatlant védtek be, amelyben összesen tizenheten élnek. További két épület védelmének kiépítése folyamatban van. A védekezésben megközelítőleg ötvenen vesznek részt.

Adonyban az árterületen ötven épületből hatvanöt lakónak kell az árhullám levonulásáig ideiglenesen elköltöznie. Többségük péntek reggelre elhagyta a veszélyeztetett területet, mintegy tíz lakó költözése még tart. A kitelepítést követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Rácalmáson öt ingatlant érint az árvíz, innen huszonnégy állampolgárnak kell elhagynia a veszélyeztetett területet. Közülük egy lakó kérte az elhelyezése érdekében az önkormányzat segítségét. Az Esze Tamás közt, a Páskom utcát és a Madách Imre utca alsó részét lezárták.

Dunaújvárosban befejeződött a Szalki-szigeten lévő Halászcsárda és a trafóállomások védelme. Ezek a trafóállomások biztosítják a dunaújvárosi csápos kutak villamosenergia-ellátását, így közvetve a város ivóvízellátását. Az Üdülő sor érintett lakóit tegnap felmérték, hét tulajdonost kiértesítettek, a másik huszonnyolc ingatlannál nem tartózkodott senki.

Baracson ma két lakóépületet, amelyben hatan élnek, és egy vendéglőt körülbelül harmincan homokzsákokkal védenek be.

Kisapostagon százhúsz köbméter homokkal és ötezer homokzsákkal folyik az árterületen lévő Panoráma úti harminchét üdülőingatlan védelme, amelyekben összesen kilencvenen élnek. A védekezésben száznegyvenen vesznek részt, a homokzsákos védelem nyolcszáz méteres szakaszon szükséges.

Kulcson a hajóállomás épületénél kialakított védelem megerősítésén dolgoznak. Az ártérről négy épületből nyolc lakó rokonokhoz költözött, az értékeiket és az ingatlanon lévő állatokat is biztonságba helyezték. Az üdülőtulajdonosokat telefonon és személyesen is tájékoztatták. A településen lezárták a Hajós utcát és a Dunapart utcát. A korábban megcsúszott partszakaszt a megelőzés részeként három óránként ellenőrzik.

A Duna-parton a vadásztársaság és hajóval a polgárőrség három-négy óránként járőrözik.

A folyó ötszáz méteres vonalában vadászati tilalmat rendeltek el. A folyamatos járőrszolgálat mellett az esetlegesen elhullott vad- és egyéb állattetemeket összegyűjtik.

A Duna teljes szakaszán hajózási tilalom van.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról. A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!