Hírek

2013.05.22. 16:21

Nemzetiségi körkép Rácalmáson

A Rácalmási Német Nemzetiségi Önkormányzat örömmel üdvözölte a 2011-es népszámlálási adatok közzétételét. Fejér megyében az ország nemzetiségi lakóinak 2,7 százaléka él.

Körmendi Erzsébet

Az adatok alapján elmondható, hogy az  egyes nemzetiségek közül a németek közössége a legnagyobb: az összes német nemzetiségű 3,9 százaléka él megyénkben.

A nemzetiséggel kapcsolatos kérdésekre sokan érzékenyen reagáltak. A válaszadás ezekre önkéntes volt, ezért az adatok nem fedik le a teljes lakosságot, hangsúlyozza Nagy Viktor, a Rácalmási Német Kisebbségi önkormányzat elnöke.  A kérdésre több mint 65 ezren nem válaszoltak, két és félszer annyian, mint 2001-ben.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint Rácalmásnak 70  német, 37  roma, 23  szerb, 9  ukrán, 7  román, 6  szlovák lakója van. A következő nemzetiségi önkormányzati választás várhatóan 2014 őszén lesz, amikor  Nagy Viktor szerint csak azokon a településeken lehet majd nemzetiségi önkormányzatot alakítani, ahol  legalább 30 fő vallotta magát egyazon kisebbséghez tartozónak a 2011-es népszámlálás  alkalmával. Így a jelenlegi adatok ismeretében és szabályozás szerint Rácalmáson 2014-ben is tovább folytathatja   munkáját a német nemzetiségi önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!