Hírek

2013.05.29. 14:50

CSEKK - Szép év: tanulságos...

Dunaújváros - A népfőiskolán befejeződött, ám a CÉT, a Civil Érdekegyeztető Tanács szervezésében folytatódik a pályázati családsegítő program, mondta a beszámoló konferencián Kántor Károlyné elnök.

Pekarek János

Szép év volt, írhatnám elfogultan - s miért is ne?

Valóban szép volt az az egy év, amit az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 28,66 millió forintos összegből megvalósított a Dunamenti Regionális Népfőiskola a családok számára.

Természetesen azon családok számára, amelyek hajlandóak voltak részt venni a pályázati pénzből szervezett CSEKK, azaz Családi Erőforrás Közösségi Központ programjain. Az ő részük mindössze ennyi volt a dologban - ám ezen állt vagy bukott a terv sikere.

Nagyrészt sikeres lett a CSEKK, számolt be az elmúlt egy évről a program megkövetelte zárókonferencia előtt Kántor Károlyné,  a Népfőiskola elnöke. Komoly és sikeres szakemberek tartottak előadásokat, képzéseket, elismert művészeti csoportok léptek fel, játszóházakat szerveztek, még ruhabörze és egészségtanácsadás is szerepelt a CSEKK napirendjén - amiről lapunk rendszeresen beszámolt.

Nagy örömmel méghozzá: hiszen hol másutt találkozhattunk volna Pál Ferenc atyával, azaz Pálferivel, aki katolikus pap létére olyan családi nevelési előadást tartott a népfőiskolán a CSEKK keretében, amilyet még nem hallottunk!

Egy családi nap a népfőiskola újtelepi központjában. Ezek  voltak a legnépszerűbbek (Fotó: Lázár Zsolt)

Azonban ott van az a kis szócska, a nagyrészt. Volt némi sikertelenség is a családi programban. Mégpedig a Szívességcsere Bank, ami nem egészen olyanra sikerült, mint amilyenre a népfőiskola munkatársai elképzelték.

Egész egyszerűen azért, mert ez a roppant szerény célkitűzésű program: például az egyik család nagymamája vigyáz a gyerekekre, cserébe a másik család apukája kifesti itt a konyhát és hasonlók, nem volt képes átvágni a családok, emberek közötti bizalmatlanság falát. Minden egyébben sikeresen és hasznosan szolgálta a CSEKK a családok szövedékének megerősítését, ebben, valószínűleg a szervezők hatókörén messze túlmutató társadalmi okokból, nem érték el az általuk megkívánt eredményt.

A zárkonferencia egyébként már a mottónak választott idézettel teljesítette a mi elvárásainkat. Jobb polgárt, jobb hazafit, s jobb embert nevelni, ez a népfőiskola célja: Móricz Zsigmond.

De emellett még számos remek előadás volt napirenden. Számunkra a legérdekesebb talán Nagy Viktóriáé volt, a közösségteremtés lehetőségeiről. Ebben a projekt szakmai tapasztalatait foglalta össze a szervező hölgy, s a tanulság, hogy ha nehézségek és sok munka árán is, de bizonyos ügyekben igenis: lehetséges közösséget teremteni, még a mai, saját szavunkat használva, igen elanyátlanodott világban is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!