Hírek

2012.09.05. 17:40

A finn elnök nyitotta meg az emlékszobát a Pappenheim-kastélyban

Iszkaszentgyörgy - Sauli Niinistö finn elnök nyitotta meg azt a Pappenheim-kastélyban megrendezett állandó kiállítást, amely arra emlékeztet: 1944-ben itt működött a finn nagykövetség.

B. Kiss László

Sauli Niinistö, a Finn Köztársaság elnöke a VI. Finnugor Világkongresszusra érkezett hazánkba. Az elnök szerda délután látogatott el Iszkaszentgyörgyre, hogy megnyissa azt a kiállítás, amely arra emlékeztet: 1944-ben az itteni kastélyban működött a finn nagykövetség. Az elnöki konvoj nem sokkal négy óra előtt gördült be az állami tulajdonban levő kastély udvarára. A tucatnyi autóból álló karavánt számos érdeklődő fogadta.

Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az emlékszoba mostani megnyitását  emléktábla avatása előzte meg az ugyancsak a kastélyban működő iskola falán, és elmondta azt is, hogy a finn-magyar kapcsolatokat jól illusztrálja Yrja Liipola, a hazánkban harminc évet élt finn szobrász  szintén  az épületben megnyíló kiállítása. Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. főigazgatója reményének adott hangott, hogy a kastély újabb szárnyának felújítása alkalmával ismét vendégül láthatják az elnököt. Törő Gábor  országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta: a Fejér megyében levő kastélyoknak teret kell nyerniük a nemzet kulturális életében! 

Az emlékszobán a finn lobogó színeit viselő szalagot Sauli Niinistö Ari Kupsus, a kastély - mint az elnök fogalmazott - finn tiszttartójának társaságában vágta át. Őexcelenciája rövid interjút adott lapunknak.

Miként látja az eurózóna jövőjét? - tudakoltuk az elnöktől, aki pénzügyminiszter volt, amikor Finnország csatlakozott az eurózónához.

- Az eurózóna teljesen másképpen fest manapság, mint amikor megalapították. Az egyezményeket a tagok nem tartották be. De ennek hátterében egy sokkalta szélesebb probléma áll, mint amire általában gondolnak. Ez pedig az, hogy az európai országokban úgy gondolták, hogy adósságot adósságra lehet halmozni, és lehet kölcsönből élni. Ám ez, manapság úgy tűnik, nem működik - fogalmazott Sauli Niinistö. Mint a finn labdarúgó szövetség egykori vezetőjétől  a magyar fociról is kikértük a véleményét.

- Több mérkőzést is alkalmam volt végignézni, ahol a magyarok legyőzték a finneket - hangzott az elnök az FMH-nak adott válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!