Hírek

2011.11.29. 03:29

Jó kapni, de adni még jobb!

Nagykarácsony - Mesebirodalom és kalandpark várta a Fejér megyei állami gondozott gyermekeket Nagykarácsonyban hétfőn. A nebulók találkozhattak a Magyar Mikulással és végigjárták karácsonyi fesztivál majdnem minden állomáshelyét.

Körmendi Erzsébet

- A vitrines szekrényben hatvanezer levél van, valamennyit a gyerekektől kaptam. Válaszolok is rájuk, bár néha a krampuszaim összekeverik a borítékokat. De ne aggódjatok! Az ablakba kitett kívánságlisták eljutnak hozzám, és telefonon is felhívhattok.

A gyerekek megtudták, hogy az asztalon lévő Titkok Könyvébe csak jót szeret írni a vén ajándékosztó, a varázs távcsövével mindent lát - azt is, ha rosszak... A hatalmas dobozba pedig az aznapi levelek kerülnek, amelyeket este átnéz, a rajzokat elteszi emlékbe, a kívánságokat pedig a manókra bízza.

A gyerekek örömmel nyújtották kezüket az ajándékcsomagért. - Kapni jó, de adni még jobb! - mondta az egyik nevelő, és rajzokkal kedveskedtek az apónak. Meglepetésben nem volt hiány, ugyanis a Mikulás a felnőttekre is gondolt: a kísérők, valamint Elekes András a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője és Fülöp István, a PLT marketing vezetője is kapott egy-egy csomagot. Így köszönte meg a Mikulás, hogy az állami gondozott nebulókat elvitték hozzá Nagykarácsonyba.

Egy aprócska kislány összeszedte minden bátorságát, megrángatta a Mikulás szakállát. Tudni akarta, igazi-e. Ettől oldódott a hangulat, a gyerekek választ kaptak minden kérdésükre, majd elindultak a nagy kalandra - megnézték a manókiállítást, felmásztak a híres szánra, és szemügyre vettek az udvaron karámban tartott szánhúzó szarvasokat.

Aztán Évi manó kísérte a gyerekcsoportot egyik fesztivál helyszínről a másikra. A helybéliek alkotásaiból összeállított karácsonyi kiállítás volt az első állomás, majd a labirintus következett. Út közben beszélgettünk Márk Lászlónéval, akiről kiderült: hivatásos nevelőszülő Bodajkon, kilenc gyermekről gondoskodik, mindet elhozta - jutalomnak tekinti ezt a kirándulást.

- A harmadik gyermekem születése előtt megfogadtuk a férjemmel, hogy örökbe fogadunk egyet. Idővel kilencen lettek, négyen-négyen testvérek. Fantasztikusak. Hihetetlenül nagy a szeretetigényük, és tízszer, ötvenszer annyi szeretetet adnak, mint a normál családban felnövő gyerekek.

A bodajki nevelőszülő siserehadán kívül a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának gyermek- és lakásotthonaiból, Martonvásárról, Sárbogárdról, Székesfehérvárról, Mezőfalváról, Előszállásról vittünk nebulókat, összesen negyvenhármat.

- A kisebbeket hívták, ám vegyes a korosztály, mert a lakásotthonokban jellemzően tizennégy év felettiek laknak, a kicsiket nevelőszülőknél, családias környezetben helyezzük el, és van olyan részlegünk, amely az anya-gyermek elhelyezést szolgálja. Németh Nikolett és kisfia például ott lakik - mondja Ánosi Péter.

Közben a labirintushoz értünk, a gyerekek azonnal eltűntek benne. Utána a Zöld Karácsony Óriás következett... A játszóházi szabadfoglalkozás, nagy móka előtt elköszöntünk a népes gyermekcsoporttól azzal a jókívánsággal, amellyel a Mikulás is útjukra engedte őket: Jó egészséget és áldott ünnepeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!