Hírek

2011.10.12. 07:29

Társasházi hideg napok - Nyolcvanhat lakás maradhat fűtés nélkül

Dunaújváros - Tizenötmilliós tartozás miatt leszerelte a villanyórát a szolgáltató a Barsi Dénes utcában. Öt lépcsőház esetében nem tudni lesz-e fűtés? A kérdés kétszáz embert érint.

Szabó Szabolcs

Mások nem ennyire optimisták. Az öt érintett lépcsőház egyikének harmadik emeletén élő kismama szerint a helyzet válságos. Ha hosszú távon nem sikerül megoldást találni a problémára, ők a nagyszülőkhöz költöznek.

- A helyzetünk valóban nehéz, de megpróbálunk intézkedni - mondja Dékány István, a társasházak új közösképviselője, aki Sztankovics Lászlót váltotta ebben a pozícióban.

- A SZE-ÉP Generál Kft 2004-ben alakított ki lakásokat az egykori szovjet laktanya régi tisztilakásaiból. Én is egy ilyen, elvileg összkomfortos lakásba költöztem. Az eredeti terv az volt, hogy a három épülethez egy külön hőközpontot épít majd a beruházó, ám ez később meghiúsult. A SZE-ÉP egy szolgáltatási szerződés keretében úgy oldotta meg a fűtést, hogy elmondása szerint 17 millió forintért kazánt vásárolt, amivel fűtötte a lakásokat - az egyedi lakásvásárlási szerződésektől eltérően. Ezért ő a lakóktól tíz évre elosztva kérte az üzemeltetési díjat, valamint a kazán törlesztő részletét - vázolja fel a problémák kezdetét az új megbízott, aki a beruházó-üzemeltető eljárását a bíróságon is megtámadta, és 2006-ban nyert is, azaz semmisnek nyilváníttatta a beruházó szolgáltatási szerződését. Mert: a kazánok a társasház épületgépészeti részét képezik!

- Mivel lakásonként külön szerződést kötöttek, így külön-külön kellett volna pereskedni, ám ez nem történt meg. A házak szigetelése pedig olyan amilyen, így a fűtés költségei sem arányosan oszlanak meg a lakók között. Volt aki korábban mindössze hat-hétezer forintot fizetett havonta, mások harmincat - teszi hozzá a közös képviselő.

Már aki fizetett. Ugyanis - ezt az ott élők is elismerik - sokan nem fizettek a szolgáltatást ellátó SZE-ÉP-nek. Ám mint az egyik lakótól megtudtuk, a szóbeszéd szerint a beruházó-üzemeltető számláján inkasszó van, így még azoknak a forintjai sem érkezhettek meg az áramot és gázt biztosító E.ON-hoz, aki hónapról hónapra fizettek. Mindennek a vége az lett, hogy a nyár közepén az E.ON a tartozások miatt - ami közel tizenötmillió forintot tesz ki - leszerelte a kazánhoz villanyóráját. Ám erről is csak véletlenül értesültek a házban élők.

- Amikor nekiláttunk rendezni az ügyeket, a SZE-ÉP-től megkaptuk, hogy lakásonként, ha van, mennyi a tartozás. Úgy érzem a cég ügyvezetője is rendezni akarja a helyzetet. Most azt szeretnék, hogy megállapodunk az E.ON-nal és a beruházóval is. Mi magunk szednénk be a fűtés árát és továbbítanánk a szolgáltató felé.

Péntekre összehívtak egy közgyűlést, ott sokminden eldőlhet a jövőt tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!