Hírek

2011.07.05. 02:26

Radiátorok, események

Dunaújváros - Már a nyugdíjas-kötvényeket sem fizeti a radiátorgyártó vállalkozás. Igaz, azt is nehéz lesz megállapítani, hogy melyik, mert a régi kft. megszűnt, alakult egy új, amelyik bérbe ad...

Pekarek János

Mucsi felelevenítette a nyugdíjaskötvények történetét. A Dunaferr még jóval a radiátorgyár privatizációja, 2005 előtt létesített kötvényt minden vele munkaviszonyban álló dolgozó számára, amelynek hozamait nyugdíjba vonulásuk után vehették fel a volt alkalmazottak.

Miután a 2004-ben privatizált Dunaferr új tulajdonosai eladták a hirtelen veszteségessé váló radiátorgyárat magyar vállalkozóknak, a szerződésben a felek kikötötték, hogy a dolgozók átviszik addig szerzett jogaikat új munkahelyükre is.

Itt érdemes megemlíteni, hogy mintegy negyven radiátorüzemi munkavállaló indított pert (ugyancsak a vasműből szerződés szerint átvitt jogaik közt szereplő) nyári és karácsonyi szabadságos bérének elmaradása miatt az új cég, a Radiátorgyártó Kft. ellen. A közelmúltban másodfokon, jogerősen is ellenük döntött a bíróság. A dolgozókat képviselő szakszervezet felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságon: határozat később...

Visszatérve a nyugdíjas kötvényekre: a radiátorgyár eladása után a vasmű tovább fizette a járadékokat a kötvényekre, mondván: nála vannak a nyilvántartások, így egyszerűbb, majd átutalja a pénzt a Radiátorgyártó Kft.

2010-ig ez működött - ám akkor, idézi fel Mucsi, elmaradt a visszautalás a vasműnek. Ezért az ISD Dunaferr Zrt. vezetése úgy döntött, hogy e fedezet nélküli kifizetést megszünteti: a továbbiakban a dolgozók a radiátorgyártótól várják a kötvények pénzét.

Azonban hiába várják - ezt is. Amint arról már többször beszámoltunk, Húsvét előtt elmaradtak a bérfizetések: bár a kft. elismerte tartozását, azóta csak néhány embernek és nem mindn járandóságot fizettek ki.

Sőt: június elején megszűnt a Radiátorgyártó Kft., és a mintegy száz dolgozóból csak körülbelül harmincat vett át az utód, a Ponthegesztő Kft. Amelytől egy harmadik vállalkozás bérel néhány helyiséget a radiátorgyártó üzemben.

A tartozások továbbra is fennállnak, amiként az azok kifizetésére vonatkozó ígéretek is. Azonban a jelek szerint a cégtulajdonosok igyekeznek sorrendet felállítani: azoknak fizetnek, akik maradtak a cégnél, vagy akiket ők küldtek el. Azokat, akik az első fizetési nehézségek után néhány héttel rendkívüli felmondással távoztak, s bírósági úton követelik pénzüket, a jelek szerint a kárenyhítési sor végére teszik.

A radiátorgyártók problémáit információink szerint az építőipari visszaesés okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!