Hírek

2011.06.30. 02:29

Kiköltözik a Szórád iskola

Dunaújváros - A költözés napjai, hetei zajlanak az augusztus 1-jével megszűnő Szórád iskolában. Kiürítik a tantermeket, a szertárakat, a tablók lekerültek a falakról. És költözik a könyvtár is...

Szigeti Sándor

Amit csak lehetséges, hasznosítanak a bezárt iskola bútorai és taneszközei közül. A jogutód Petőfi Sándor iskolán kívül több más dunaújvárosi általános iskolába is kerülnek padok, taneszközök és szertári kellékek. Az egyes intézmények szaktanárai lehetőséget kaptak rá az elmúlt napokban, hogy kiválogassák, mire van szükségük.


Költözik a Szórád könyvtára is, amelynek hétezer-ötszáz kötetből és munkafüzetből álló gyűjteménye volt. Az elmúlt hetekben szintén minden dunaújvárosi és néhány vidéki iskola, illetve óvoda is lehetőséget kapott rá, hogy a Szórádból pótolhassa saját, hiányos gyűjteményét. Annál is inkább, mert a jogutód Petőfiben egyszerűen nincs hely ennyi kiadványnak.

Lapunk úgy értesült, hogy a válogatás után is mintegy ezerötszáz könyv maradt:

- Bűn lenne kidobni ezeket a könyveket, hiszen valahol talán még jó hasznukat vennék - mondja Barát Józsefné, a Szórád iskola könyvtárosa, aki éppen tegnap délelőtt látott neki pedagógus kollégáival a selejtezési lista összeállításának.

A Szórád pedagógusai elmondták: legrosszabb esetben akár az is megtörténhet, hogy papírhulladékként végzik a hetvenes-nyolcvanas évekbeli kiadványok.

Ezt természetesen senki sem szeretné, ezért szerkesztőségünk felajánlotta, hogy saját költségén elszállíttattja, és erdélyi, illetve csángó magyar iskoláknak, könyvtáraknak juttatja el adományként a feleslegessé vált könyveket. Az ötlet az iskolában kedvező fogadtatásra talált, és megkeresésünkre az oktatási bizottság elnöke, a városrész önkormányzati képviselője, a Szórád iskola korábbi igazgatója, Kiss András is támogathatónak nevezte a felvetést. (A fejleményekről természetesen beszámolunk olvasóinknak.)

Füri Éva, a Szórád iskola igazgatónője elmondta: nehéz szívvel válnak meg szeretett intézményüktől.

- A ballagás és a tanévzáró ünnepség sem volt érzelemmentes, most pedig ki kell üríteni az iskolát. Már reggel hétre, sőt, olykor hatra itt van a csapat. Le a kalappal a tantestület és a technikai dolgozók előtt, mert mind a huszonöt ember fegyelmezetten végzi a dolgát. Ami talán most a legfontosabb, hogy az önkormányzat ősztől mindenki számára felajánlott új álláshelyet a helyi közalkalmazotti szférában. Senkinek nem kell tehát attól tartania, hogy munka nélkül marad - hangsúlyozta az igazgató.

A Szórádban úgy tervezik, hogy július végére végeznek az iskola költöztetésével.

Az új épületet gyakorlatilag már teljesen kiürítették, a régiből még tegnap is hordták a bútorokat. A tornaterem és a szertárak taneszközei is új rendeltetési helyükön vannak már. A tablókat átvételi elismervény ellenében, megőrzésre adják oda, ha az egyes osztályok tanulói kérik ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!