Hírek

2011.05.03. 05:37

Radiátorgyár: a cégvezetés otromba módon megosztó politikát folytat alkalmazottaival

Dunaújváros - A radiátorgyár dolgozóinak egy része megkapta márciusi fizetését - sokan mindig hiába várnak rá. Egyre többen adják be felmondásukat. Közeleg az új bérfizetési határidő...

Pekarek János

Az egykori vasműs üzem, a radiátorgyár munkavállalóinak szervezett dolgozóit is képviselő érdekvédelmi szövetség (amelynek jogosultságát a radiátorgyáron belül nem ismeri el a kft. vezetése) képviselője azt mondta: mintegy negyven dolgozó perben áll a radiátorgyártóval, korábbi, az üzem privatizációjakor elfogadott juttatások ki nem fizetése miatt.

A többiekkel a cégvezetés aláíratott egy papírt, amely szerint lemondanak ezekről a plusz juttatásokról. A nyilatkozat aláírói akkor hétszázalékos bérfejlesztést kaptak.

- Érdekes módon - jegyezte meg Mucsi, - a márciusról elmaradt béreket, amelyekből egy kis részletet némelyeknek már kifizettek, csak azok kapták meg teljes egészében, akik aláírták a lemondó papírt!

A szakszervezeti vezető hozzáfűzte, az érvényben lévő Munka Törvénykönyve szerint dolgozó előre nem mondhat le saját jogairól, jogos járandóságairól.

- Ha tehát megszületik egy olyan bírósági ítélet, amely szerint a perben álló dolgozóknak ki kell fizetni az elmaradt juttatásokat, akkor a törvény értelmében azokat is ki kell elégíteni, akik aláírták az erről való lemondásukat. Mindenesetre a dolgozókat sikeresen megosztották ebben az ügyben és úgy tűnik, a cégvezetés továbbra is ezt az otromba módon megosztó politikáját folytatja alkalmazottaival szemben. - mondta Mucsi Zoltán.

Azt a listát, amely pontosan tartalmazza, kik szerepelnek a béremelésben és fizetésben részesülők között, még a szakszervezet képviselői sem ismerhetik meg, tette hozzá a szakszervezeti elnök.

Ám az ügynek még közel sincs vége. Változatlanul sokan: becslések szerint a százhúsz dolgozó kétharmada vár a teljes márciusi fizetésére. Május 10-ig meg kellene kapniuk az áprilisi bért is - miközben az üzemben változatlanul áll a termelés - megrendelés híján.

Amennyiben elmarad az áprilisi bér kifizetése, újabb tizenöt napos határidő kezdődik, jelentette ki Mucsi. Ez idő alatt rendkívüli felmondást adhatnak be az eljárással elégedetlen dolgozók, jogi útra terelve az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!