Hírek

2011.01.25. 03:29

Nem lopják a fákat - kitermelik őket

Dunaújváros - Nem is a városhoz és nem is a partvédelemhez tartozik az az erdő, amely a Papírgyári útról a Duna felé vezető út mellett található - és most kivágják.

Gallai Péter

Nos, utánajárásunk annyit derített ki: sem a partvédelemhez, sem a városhoz nem tartozik a terület, magántulajdonban van, ahol vágásérett fákat termelnek ki.

Ami pedig a stabilitást illeti, arról Tóth Ferenc, a partvédelmi vállalat vezetője beszélt lapunknak, aki hozzátette, az ő területük nagyjából a Ferrobeton vonaláig tart:

- Amennyiben egészséges egy növény, akkor kettős szerepet tölt be. A gyökérzete egyben tartja a földet, ezenfelül a talajban lévő vizet felszívja, és elpárologtatja a leveleken keresztül. Ez az utóbbi funkció azonban a már beteg, részlegesen vagy egészen elhalt fák esetében nem igazán működik.

Egyébként minden esetben, még ha magánterületről is van szó, az erdőfelügyelethez be kell jelenteni a kitermelési szándékot, amit csak a hatóság engedélyének birtokában lehet elkezdeni. Az úgynevezett üzemterv alapján pedig felújítási kötelezettséggel is lehet számolni, amikor a vágásérett, vagy egyéb okok miatt kitermelt fák helyére csemetéket kell telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!