Hírek

2010.08.25. 02:25

Pincéből jön a pöce-szag

Dunaújváros - Több száz dunaújvárosi földszinti lakásba áramlik vissza a szennyvíz a vezetékből nagy esőzések idején. A lakók szerint nem csak az elviselhetetlenné vált pöce-szaggal van baj. Fertőzésveszélyes az alulról érkező fekáliás víz.

Szigeti Sándor

A házaspár a Károlyi Mihály sor 5 szám alatti társasházban lakik, ám arra hívják fel a figyelmet: korántsem egyedi a történetük:


- Az 1966 előtt épített társasházaknál mindenütt jelentkezik ez a probléma. Ha felhőszakadás van, a szennyvíz a pinceszintről visszaáramlik a lakásokba. A korabeli magyar szabvány szerint ugyanis nincsen elválasztva a tető csurdalékvizét összegyűjtő vezeték és a szennyvízvezeték - hangsúlyozza Ruch Sebestyén.

A nyugdíjas férfi már minden fórumot végigjárt, de segítséget sehonnan sem kapott. Megkereste a társasház közös képviselőjét, és a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezetet. Ezután a helyi ÁNTSZ-hez fordult segítségért, ahol azt tanácsolták neki, forduljon a polgármesteti hivatal városüzemeltetési irodájához.

A Dózsa lakásszövetkezet válaszlevelében egyebek közt az írta: Az Ön által jelzett hibák, amelyek a visszaáramlásról szólnak valósak, de ez csak akkor fordul elő, ha nagyobb mennyiségű csapadék hullik.

A válaszlevelet a lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója fogalmazta, aki tegnap lapunk kérdésére is azt mondta: teljesen egyetért a panaszossal, ám a lakásszövetkezetnek végesek a lehetőségei:

- Nemcsak a Károlyi Mihály soron jelentkezik ez a probléma. A Váci Mihály utcában az új Vasmű úton, de a Béke városrész több pontján is hasonló jelenség szenvedő alanyai a földszinti lakásokban élők. Több száz háztartást érint tehát a probléma attól függően, mennyi csapadék hullott, és mekkora a rendszer leterheltsége, magyarán, hogy éppen hányan használják a fürdőszobát, vagy hányan húzzák le a vécét - mondta lapunknak Mizerák Ferenc, a Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezető igazgatója.

Ruch Sebestyén azonban ezt a választ nem tudja elfogadni. Szerinte ráadásul újabb problémákat vet fel az, hogy a csapadékvizet a szennyvízhálózatba vezetik be, így fordulhat elő, hogy többezer dunaújvárosi indokolatlanul fizet az esővíz tisztításáért.

A Károlyi Mihály soron élő nyugdíjas férfi a lakásszövetkezet után jobb híján az ÁNTSZ-hez fordult, szerinte ugyanis fertőzésveszélyt jelent a visszaáramlás:

- Az ÁNTSZ-nél azt mondták, forduljak a városüzemeltetési irodához, és ott tegyek bejelentést. Na, ekkor telt be a pohár! Tényleg nem érdekel senkit, hogy mi zajlik ebben a városban?! - kérdezte felháborodva az idős férfi.

- Nem ismerem az ügy részleteit. Egyet azonban már most meg tudok ígérni: amennyiben írásbeli bejelentést kapunk, a hatóság erejével felszólítjuk a felelőst, hogy a kialakult helyzet rendezésére készítsen intézkedési tervet. Ez az állapot ugyanis nem tartható fent - szögezte le dr. Müller Cecília, az ÁNTSZ kistérségi intézetének vezetője.

Ruch Sebestyénék több száz sorstársukkal egyelőre nem tehetnek mást: várnak. Várnak és bizakodnak, hogy nem közelít újabb felhőszakadás. Akkor ugyanis ismét megindul a pince felől a szennyvíz, és vele együtt érkezik a pöce-szag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!