Hírek

2009.09.24. 02:29

Elrettentő, elgondolkodtató

Szórakozni indulnak, de hiába várják őket haza, a családi fészek helyett a hullaházban végzik egy-egy felelőtlen éjszaka után - szinte nincs olyan hétvége, hogy ne hallanánk arról, fiatalok diszkóbalesetet szenvedtek. Sajnos az okok között - a gyorshajtás mellett - legtöbbször az ittas vezetés játssza a főszerepet.

Gallai Péter

Ezt a véleményt szűrhette le minden közreműködő a tegnapi, látványos, töprengésre okot adó szimulált baleset után. Az ötletgazda a dunaújvárosi rendőrség részéről Kőhalmi László volt. A zászlós elmondása szerint azért a középiskolás korosztályt szólították meg, mert ők azok, akiknek már lehet jogosítványa, vagy már rendelkeznek is vezetői engedéllyel.

-Elsősorban nem az elrettentés, hanem az elgondolkodtatás volt a cél. De azt hiszem, amikor a gyerekek látták a hullát , kézzelfogható közelségbe került számukra, micsoda bajt is okozhatnak a felelőtlenséggükkel - tette hozzá a zászlós.

Szavait Budavári Árpád dunaújvárosi rendőrkapitány is megerősítette, s elmondta, hogy a kísérlettel az életszerű kommunikációt szeretnék elérni, a fiatalságra leselkedő veszélyforrásokat akarják így megmutatni: - Azt hiszem, mindenél többet mondott a nézők soraiban beálló hirtelen csönd, amikor a jajveszékelő hozzátartozók megjelentek, majd a halottszállító elvitte az áldozatot.

Vörös Ferenc, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója megerősítette: a diszkóbaleseteknél a fő ok az ittasság.

- A mai fiatalok már a televízíóból is szinte csak az erőszakot, a sokkoló jeleneteket látják. Éppen ezért van szükség hasonló jellegű propagandára - tette hozzá az igazgató.

Orosz Csaba tűzoltó százados így zárta a demonstrációt: Ez egy élet vége, s egyben a bemutatóé is . Szerinte az akció elérte célját, de a legtöbbet akkor tudtak tenni, ha annak a háromszáz fiatalnak, aki testközelből átélte mindezt, legalább az elkövetkező húsz évben minden hétvégén eszébe jutnak ezek a pillanatok: -Voltunk már sok tragédia helyszínén, remélem, a diákok megértették az üzenetet: ittasan nem vezetnek, ilyen sofőr mellé nem ülnek.

Varga Ernő tűzoltóparancsnok is a bemutató zárását emelte ki, mint a legfőbb konklúziót: - Az áldozat nem kelt fel, hanem koporsóban vitték el...

Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője azt mondta, teljesen életszerű, hétköznapi forgatókönyvet dolgoztak ki:

- Nekünk is az a tapasztalatunk, hogy főleg az alkohol miatt történnek az ilyen típusú közúti balesetek, amelyeknek van egyfajta szezonalitása: nyáron - amikor szünet van - megnő a számuk. A legfőbb gerjesztő ok a fiatalok körében a társaság, hiszen ilyenkor jönnek azok a mondatok: ugyan, nem mersz bevállalni egy pohár italt? A felelősség pedig sokszoros a sofőrön, ilyenkor el kell döntenie, hogy a zsebébe nyúl és taxit hív, vagy kockáztat - a sajátja mellett mások életét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!