Hírek

2009.07.31. 02:29

Lángol a gabonatarló

Dunaújváros - A tarlóbegyújtás legelterjedtebb módja: teherautógumit teletömnek ronggyal, meglocsolják éghető anyaggal, meggyújtják, traktor mögé láncolják, és végighúzzák a tarlón...

Dunaújvárosi Hírlap

A Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnoka, Varga Ernő szerint az említett módszer felettébb balesetveszélyes, előfordult már, hogy kigyulladt a vontató jármű. A tarlóégetési szezon előtt állunk, a tűzoltók már felkészültek a számtalan bejelentésre. Tapasztalat ugyanis, hogy az emberek - jóakarattól vezérelve - azonnal a telefonért nyúlnak és hívják a lánglovagokat, amint meglátnak egy kisebb füstöt, lángot a határban. Ezzel nincs is baj, ha a bejelentő pontosan meghatározza a tűz keletkezésének helyét, a gond akkor van, amikor csak annyit mond, hogy például az adonyi szőlőhegynél nagy füst látszik az M6-osról. A tűzoltók kivonulnak, felkutatják a helyszínt - és előfordulhat, hogy vaklárma volt.

A tarlóégetésből nagy baj lehet. Felelőtlen, aki az egész táblát egyszerre gyújtja meg, majd fokozza a helyzetet azzal, hogy őrizetlenül hagyja a lángokat, terjedjenek, amerre akarnak... Helyesen akkor jár el az illető, ha a tűzgyújtás előtt körbeszántja az égetésre szánt területet. Varga Ernő az Agrospeciált hozza fel jó példaként, a társaság ugyanis a learatott gabonatáblákat még középen is keresztbeszántja, hogy minél kisebb felületek alakuljanak ki - így biztonságosabb. Jó tudni továbbá, hogy közút 200 méteres körzetében tilos égetni, veszélyes lehet, ha a 6-os út mellett a szél a füstöt az úttest irányába sodorja, és a látótávolság gyakorlatilag nullára csökken. Tény, hogy a búza csonkja sokára rothadna el, emiatt a leggyorsabb (és a legolcsóbb) módszer a tarlóégetés, eltűnik a szalma, és a gyomokat is felszámolják. De körültekintően végezzék, ne hagyják felügyelet nélkül, lapát, szikra csapó mindig legyen a helyszínen, és jelentsék be a konkrét helyszínt és a terület nagyságát - javasolja a tűzoltóparancsnok. Előfordul, hogy a learatott búzatábla mellett zöldkukorica van, ami a tűztől megperzselődhet, kárt szenvedhet. A magángazdák figyeljenek a szomszéd földjére, ne okozzanak kárt neki.

A kánikula miatt könnyen tüzet foghat a kiszáradt fű, a fák, bokrok alatti aljnövényzet. Hányszor látni az utakon, hogy az autó ablakából egyesek laza mozdulattal kipöckölik az árokba az égő cigarettacsikket. A jelen körülmények között ez nem csak elítélendő, de veszélyes is. Ugyanez vonatkozik a vonatokra is, mert a vasúti sínek mellett rendszerint gabonatáblák vannak, illetve gyúlékony füves, gazos, bokros részek, amelyeket a töltéstől nehezen közelíthetnek meg a tűzoltók.

Másik gyakori jelenség: pénteken délután elkezdődik a gyújtogatás a telkeken, sőt, a családi házak kertjében is. A legtöbb ingatlantulajdonos ugyanis még mindig így próbál megszabadulni a napokkal előtte összegyűjtött, időközben kiszáradt fű- és gallyhalmoktól. Lehetőleg ne a szomszéd kerítése mellett rakjanak tüzet, készítsenek oda lapátot, és véletlenül se éjszakára hagyják füstölögni a rakást, lefekvéskor öntsék le vízzel, győződjenek meg róla, hogy már nem izzik a kupac. Mert Murphy törvénye, hogy ilyenkor feltámad a szél, és biztosan olyan helyre fújja az izzó parazsat, ahova nem kellene...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!