Az olimpia küszöbén

2024.05.12. 07:00

Szenzációs világkupa bronzérem Hajdu Jonatánéktól

Fantasztikus versenyzéssel és hajrával bronzérmet szerzett az olimpiai C-2 500 méter döntőjében szombaton a Hajdu Jonatán, Adolf Balázs alkotta kettős a szegedi kajak-kenu világkupán.

Gallai Péter

Hajdu Jonatán (b) és Adolf Balázs a férfi kenu kettesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A DKSE és a Ferencváros sportolója által alkotott egység a pénteki előfutamában a második helyen végzett, így még várt rájuk egy középfutam, amit az első helyen zárva készülhettek a szombati fináléra. Ahova a másik magyar egység nem jutott be.  

A döntőben aztán a páros a rajt után a középmezőnybe sorolt be, féltávnál az ötödik helyen álltak, s már úgy tűnt, a dobogót nem sikerül elérniük, ekkor azonban óriási hajrát nyitottak. 

Hajduék folyamatosan jöttek előre és végül a célban jobb berúgással, hat századdal a világbajnoki bronzérmes spanyol hajót megelőzve, harmadikok lettek.

 A győzelmet magabiztosan szerezték meg a független színekben induló oroszok, az ezüst a másik spanyol csapaté lett.

– Az oroszok mellett indultunk, figyeltünk rá, hogy ne zavarjanak minket össze, mert tudtuk, hogy nagyon el fognak indulni. Próbáltunk csak magunkkal foglalkozni, szerintem sikerült – nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros négyszeres világbajnoka, Adolf Balázs.

ADOLF Balázs; HAJDU Jonatán
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Pénteken még keresgéltük magunkat az elő- és középfutam után, most pedig megpróbáltuk megvalósítani a felépített pályánkat.

Nehéz lesz fenntartani ezt a formát, javítani rajta még nehezebb, de az edzéseken biztosan motiváltabbak leszünk a mostani eredmények után.

–fogalmazott a dunaújvárosi Hajdu. Hozzátette: dolgoznak tovább, az olimpia még messze van. A Kollár Kristóf, Fejes Dániel duó a B-dőntő második helyén ért célba.

Természetesen nagyon boldog volt Molnár Gergely, Jonatán edzője is, akinek a gratuláció után felvetettük, milyen jelzővel illetné ezt a teljesítményt: parádés, szenzációs, fantasztikus?! - Nagyjából ezekkel a szavakkal, valami csoda volt ez a futam!

Mindannyian büszkék lehetünk erre az eredményre. Ami még biztatóbb, hogy az utazó sebességükben még maradt is, azaz ebben lehet fejlődni. Régen éltem át ennyire izgalmas futamot.

- A rajt után benne voltak a középmezőnyben, majd a második kétszázötvenet, illetve a hajrát nagyon megnyomták, ami dobogót ért. Ha a futam előtt kérdez az esélyekről, azért nehéz lett volna tippelni. Igaz, annak tükrében, ahogy a szolnoki válogatót ilyen magabiztosan megnyerték, számítottam rá, odaérhetnek a dobogóra. Ami meg is lett. 

Bár azt is tudni kell, bődületesen erős mezőny jött össze, szinte minden ország képviseltette magát, a tavalyi világbajnok németek például be sem kerültek a döntőbe. Mi pedig ezzel az eredménnyel ott vagyunk a világ élmezőnyében, és ez a páros kiváló egységet alkot.

- A fiúk jó hangulatban készültek, minden összeállt a futam előtt, a végére még volt tartalékuk, ritkán látni ennyire jó versenyt. A válogató is fantasztikus volt a maga nemében, de ott nem volt ennyire izgalmas a vége.

Pető Zsolt szakosztályelnök a fiúkkal és edzőikkel
Fotó: DKSE

Hajdu korábban Fekete Ádámmal ment, azonban betegsége miatt utóbbi más párral folytatta, vele szerezte meg tavaly az olimpiai kvótát az országnak. Aztán összeállt Adolf Balázzsal, akivel a szezonban szenzációsan teljesít Jonatán. Óriási fölénnyel nyerték az első válogatót, most pedig jött a világkupa bronz, ami után Molnár Gergő szerint senki fejében meg nem fordulhat, hogy ne együtt folytassák. 

- Nyilván sok feladat és munka van még hátra, de ezek nagyon jó előjelek. Eddig két versenyen mutatták meg, hogy ők a Magyarországon a legjobbak ezen a távon, s jó úton járnak, hogy ott lehessenek az olimpián. A válogatás úgy van leírva, hogy a szövetségi kapitány a világkupa után lezárhatja a kérdést, azzal Jonatánék lennének a párizsi indulók.  Kérdés, hogy lezárja-e, mert akkor nincs miről beszélni. Amennyiben még kiírja a júniusi válogatót, akkor ott még szerepelniük kell. Ez az ő döntése, de ott is jó esélyekkel indulhatnak a fiúk.

Kíváncsian várom Hüttner Csaba döntését, de előnyösebb lenne, ha lezárná a kérdést, mert akkor nyugodtan lehet már készülni az Eb-re, aztán meg az olimpiára. Szerintem egyértelmű, persze, mi elfogultak vagyunk és a kapitánynak több szempontot is figyelembe kell vennie.

- Ám azt is látni, ma nincs olyan páros, aki megszorítja őket. Nem lebecsülve a hazai válogatót, de nekik a nemzetközi erős mezőnyben kell szerepelnie és rutint szereznie.

Az elnök mérhetetlen büszkesége

Pető Zsolt szakosztályelnök közösségi oldalán osztotta meg gondolatait. „Mérhetetlenül büszke vagyok a versenyzőkre, a  brutálisan kemény mezőnyben, ahol a párizsi olimpia várományosai álltak rajthoz a világ minden részéből, komolyan helyt álltak. Nagyon reményteli, hogy mindezt úgy oldotttak meg, ez volt életük második versenye. Bronzérmük újabb megerősítés, hogy még idén nagyon büszkék leszünk rájuk… Napról-napra fejlődnek, edzésről-edzésre jobbak lesznek, nagyon biztató a kiszámíthatóan stabil, magasszintű teljesítményük. Gratulálok edzőiknek: Németh Szabolcsnak, Pétervári Pálnak és Molnár Gergelynek, valamint az őket segítő profi stábnak, és köszönjük a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek a támogatást és a lehetőséget. Köszönöm Joni, nagyon boldogok vagyunk!”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában