Évforduló

2023.09.12. 20:00

Ötven éve korizás, hokizás műjégen

Újabb mérföldkőhöz érkezik a dunaújvárosi jégkorong. November 7-én lesz pontosan ötven éve, hogy átadták az ország első vidéki műjégpályáját Dunaújvárosban. Hamarosan megalakult a jégkorongcsapat is.

Agárdy Csaba

Fotó: DH-archív

A város jégkorongsportjában korábban, és ma dolgozók méltóképpen szeretnék megünnepelni az évfordulót. A Dunaújvárosi Hírlap is megadja a módját a jubileumnak, rendszeresen nyomon követjük majd az előkészületeket. Elsőként idézzük föl, milyen volt az átadóünnepség, mert az bizony a mai napig nem feledett. Mi is történt a bemutató FTC–Újpest jégkorong-mérkőzésen? Olyan tömegverekedés tört ki a pályán, aminek a rendőrség vetett véget.

Annak idején így írt az eseményről a Dunaújvárosi Hírlap: „Városunk műjégpályájának avatójára meghívták a magyar jégsport színe-virágát.

Előttünk siklottak el, és mutatták be tudásukat hazánk legjobb műkorcsolyázói. És mi, akik még legtöbben csak a televízióban láttunk színvonalas műkorcsolya-versenyeket, tapsoltunk, örültünk, és arra gondoltunk, hogy pár év múlva már a mi városunk most még csak kezdő fiataljai is ilyen szinten korcsolyáznak majd. Aztán elkezdődött a nagyon várt jégkorong-mérkőzés. Egy barátságos mérkőzés. Az atomkor sportjának első vidéki bemutatója. Csillogó szemekkel követtük a játékot, élveztük a gyorsaságát, szépségét. És közben arra gondoltunk, hogy pár év múlva már a mi városunk most még csupán botladozó fiataljai is ilyen szinten jégkorongoznak majd. A harmadik harmadban viszont megdermedtünk: elszabadult a pályán a pokol. Egy barátságos mérkőzésen, egy bemutatón, magukat sportembereknek gondoló játékosok a korong helyett egymást kezdték ütni. Vélt vagy valós sérelmeikért. Egy sportág szépségei helyett annak legsötétebb oldalát láthattuk! Félek, nagyon félek, hogy ez a mérkőzés nagyon sok dunaújvárosi szülőt, gyereket elriaszt a jégkorongozástól. Félek, hogy a megjelent, közel tízezer embernek nem lehet, vagy nagyon nehezen lehet majd megmagyarázni, hogy ez nem az igazi jégkorong volt, hanem csupán néhány őrült ámokfutása. Félek, hogy e pankráció láttán többségbe került városunkban a jégkorongsport meghonosítását ellenzők tábora.

Félek, de bizakodom is.

Bízom abban, hogy e sportszerűtlen jelenet kezdeményezőire és résztvevőire a legszigorúbb büntetéseket szabják ki.

Bízom abban, hogy a látott antipropaganda ellenére megszereti városunk lakossága a jégkorongozást. Azt a sportágat, amelytől a bemutató néhány játékosa mindenáron el akarta venni a kedvünket.

Harcsa Gábor (Dunaújvárosi Hírlap, 1973. november 13., kedd)

Fotó: DH-archív

Ennyit a múltról. Pontosan két hónap múlva lesz az évforduló, és a szervezőbizottság már felállt.

Sártory Endrétől, aki tagja volt a Dunaújvárosi Kohász csapatának, amely lejátszotta a város első hivatalos jégkorong-mérkőzését. Megtudtuk, november 7. idén keddre esik, ezért az utána következő szombaton, november 11-én lesz az ünneplés, a visszaemlékezés.

– Még képlékeny minden, igazán csak az ötletelésig jutottunk el. Körülbelül az egykori és a mai jégkorongozók közül száz emberre számítunk. Hogy legyen-e valamilyen mérkőzés, azzal kapcsolatban nagyon vegyes most még a kép. Első dolgunk, hogy kialakítsuk a pontos programot, és mivel ennek az eseménynek komoly költségei lesznek, támogatókat is kell keresnünk. A rakétákat most gyújtjuk be. A szervezőbizottság lelkes, és nem akármilyen tagjai vannak, Varga Róbert, Berényi Norbert, Szélig Viktor és ifjabb Azari Zsolt is azon dolgozik, hogy minél sikeresebb legyen az esemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában