Gyász

2023.08.07. 16:30

Elhunyt a Dunaújvárosi Kohász egykori edzője, Török Péter

Hosszú szenvedés után 82 éves korában hétfő hajnalban elhunyt a Haladás VSE egykori labdarúgója, edzője, ügyvezetője, Török Péter, aki Dunaújvárosban is dolgozott - számolt be róla a szombathelyi klub honlapja.

Duol.hu

Török Péter 82 éves korában hétfőn hunyt el

Forrás: Unger Tamás/Vas Népe

Mint írják: Török Péter 1966-ban kezdte labdarúgó-pályafutását a Haladás VSE-nél, 1968–1972-ig az ifjúsági csapat edzője volt, majd 1972–1978 között pályaedző, 1978–1981-ig a klub ügyvezető elnöke, 1981 és 1985 között pedig vezetőedző. Edzőként legjobb eredménye egy hetedik hely volt, ami az akkori mezőnyben szép teljesítménynek számított. 

A Haladással – magyar olimpiai válogatott néven – megnyerte az Indiában megrendezett Nehru Kupát. Aztán 1986-ban Komora Imre mellett a magyar válogatott másodedzője lett, 1987-ben a Dunaújvárosi Kohász trénerének nevezték ki. Az 1987 és 1989 közötti időszakban a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkári feladatait látta el. Ezután külföldön dolgozott (1989–1991), Görögországban az Olympiakos Pireusz másodedzője volt Komora Imre mellett, irányításukkal a csapat megnyerte a Görög Kupát. Az 1991/92-es bajnoki évben újra a Haladásnál volt vezetőedző, majd két évig a norvégiai Myre városában irányította az ottani csapat szakmai munkáját.

 Hazatérte után az 1995/96-os idényben a Budapest Honvédnál volt vezetőedző. Ezután 1997–1999-ig a Haladás klubigazgatója, szakmai igazgatója, 1999–2000-ig a Honvéd szakmai igazgatója, ügyvezetője volt.

Társoldalunknak, a vaol.hu-nak korábban adott interjújában így beszélt a dunaújvárosi időszakról, illetve arról, hogy ez után miként lett MLSZ főtitkár.

"1986-ban a mexikói világbajnokság után Komora Imrét nevezték ki szövetségi kapitánynak – aki középiskolai osztálytársam volt és engem kért fel pályaedzőnek. Jól kezdtük az Európa-bajnoki selejtezőket, Norvégiában döntetlent játszottunk, aztán kikaptunk a hollandoktól. Mivel nem jutottunk ki a kontinensviadalra, Imre lemondott, vele együtt én is vettem a kalapom. Ezt követően egy évig Dunaújvárosban edzősködtem, majd 1987-ben az MLSZ akkori elnöke, Somogyi Jenő felkért a szövetség főtitkárának. Dunaújvárosi edzőként több nyilatkozatomban is bíráltam a szövetséget, mire behívatott. Leültetett és felolvasott néhány mondatomat. Azt mondta, szép kritikák. Majd hozzátette: igazam van, holnaptól ott dolgozok és változtassak is ezeken a dolgokon! Szép és hasznos időszak volt ez a két év. Jenő igazi úriember volt, aki utált utazni, így szinte mindig engem küldött el maga helyett: az egész világot bejártam."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában