kézilabda

2021.07.27. 21:30

Most kell a magyar virtus!

Második mérkőzésén is vereséget szenvedett az olimpiai tornán a magyar női kézilabda-válogatott, amely nem volt versenyképes a jól játszó brazilokkal szemben.

ACS/MTI

Tokió, 2021. július 27. Szöllõsi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Kiss Nikoletta (b-j) a magyar válogatott játékosai a kispadon a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott Brazília-Magyarország mérkõzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. július 27-én. Brazília-Magyarország 33-27. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/MTVA

A magyar együttes az első csoportmérkőzésén nagyon megszorongatta a végső győzelemre is esélyes franciákat, így önbizalommal telve várhatta a brazilok elleni találkozót, amelyet beárnyékolt, hogy az utolsó edzésen megsérült a gárda vezéregyénisége, a csapatkapitány Kovacsics Anikó, aki helyett Kiss Nikoletta került be a meccskeretbe.

Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Kiss Nikoletta (b-j) a kispadon – a magyar válogatott játékosai is sokkal többet vártak ettől a meccstől Fotó: MTI/Illyés Tibor

A mieink kezdték jobban a mérkőzést, Lukács góljával az 5. percben már 4–1-re is vezettek Elek Gábor tanítványai, ám a brazilok hamar felvették a ritmust, és átvették a vezetést. Sőt, az egyre inkább a szétesés jeleit mutató magyar védőmunka miatt az ellenfél fokozatosan növelte is előnyét. A félidőben 17–11 állt az eredményjelzőn. A második játékrészben sem változott a játék képe. A magyarok próbálkoztak felzárkózni, eredménytelenül. A dél-amerikaiak magabiztosan és szenvedélyesen, a magyarok bizonytalanul és tompán játszottak, így Janurik bravúrjai ellenére tovább nőtt a különbség, a 43. percben már hét volt „közte” (23–16). Az utolsó percekben a magyarok hetesből sem tudtak betalálni, a rivális pedig biztosan tartotta előnyét, a vége pedig hatgólos magyar vereség lett.

Skaliczki László, a Dunaferr SE férfi kézilabdázóival 2000-ben magyar bajnoki címet szerzett mint vezetőedző. Később sokáig a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya volt. Jelenleg a csurgóiak első osztályú női csapatának a szakmai irányítója. A női kézilabdázók olimpiai szereplése kapcsán kértük, mondja el véleményét.

– Fontos, hogy egy világverseny, főleg egy olimpia első meccse milyen hangulatban megy le, fontos, miként indul egy csapat egy ilyen jelentős eseményen. A franciáktól egy góllal kikaptunk, de abban a meccsben több volt. Az is igaz, hogy olimpiai rutinja a csapatból csak Tomori Zsuzsannának van. Lehet, hogy ennek tudható be, de úgy láttam, a koncentrációval volt problémánk, sok volt az üresjáték, ezért pedig mind a két meccsen drágán megfizettünk, ez igazán a brazilok elleni vereség miatt fájó. A széleket nem használjuk ki, a beállójátékunk sem az igazi, nem tudjuk az ellenfelek védelmét megbontani. De ennél is nagyobb gondnak tartom a védekezésünket. Nincs középen szilárd centrum, kevés a megállító fault, ezért a kapusok sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. A jövőt tekintve nem jó, hogy két vereség után a csapatkapitány, Kovacsics Anikó megsérült.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen esélyt lát válogatottunk továbbjutására a csoportból, Skaliczki László így válaszolt.

– Most kell a virtus, meg kell sokszorozni az erőt. Az esélyünk megvan a továbbjutásra, de az oroszokat mindenképpen meg kell vernünk. Egy világversenyen lépésről lépésre kell haladni, nekünk most az oroszok ellen muszáj győzni, mert ha kikapunk, akkor annak a bizonyos fejszének a nyele veszni látszik majd...

Brazília – Magyarország 33–27 (17–11)

Gólszerzők: Rodrigues Belo 7, Vieira 7, Amorim 6, Do Nascimento 4, de Araujo 3, de Paula 2, Araujo 2, Cardoso 1, Ventura 1, illetve Schatzl 7, Szőllösi-Zácsik 4, Lukács 4, Tomori 4, Vámos 3/2, Szucsánszki 2, Háfra 1, Klujber 1/1 , Kisfaludy 1.

Elek Gábor szövetségi kapitány nyilatkozata: Tizennégy átlövés és nyolc betörés kapott góllal nem lehet a továbbjutás szempontjából csoportrangadónak kezelt mérkőzést megvívni. Nagyon sok negatívum volt ebben a mai találkozóban. A hibákat ma terítetten raktuk fel a pályára.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában