ezüst- és egy aranyérem

2020.11.08. 19:28

Országos csúcsot ért a tehetség és a szorgalom Hunor számára

A járvány miatt felfordult év első komoly versenyén, a debreceni hosszú távú medencés országos úszó bajnokságon kiválóan szerepelt a Dunaferr SE utánpótláscsapata, közülük kiemelkedően Kovács-Seres Hunor, aki öt kilométeren a bajnoki cím mellett országos csúcsot is repesztett. Nem véletlenül volt boldog és elégedett edzője, Szabó Gergő is.

Gallai Péter

Kovács-Seres Hunor (középen) öt kilométeren tudatos és fantasztikus versenyzéssel győzött

Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Dunaújváros

Amikor tavasszal leállt a sportélet, akkor a bajnokságokat is lemondta a szövetség, az újraindulás után eddig csak két kisebb edzésversenyen tudtak szerepelni a Dunaferr SE úszói nyár végén és szeptemberben. Azonban a hosszútávúszó medencés ob őszi időpontját már jó előre kihirdették, ezért amikor májusban folytatódott a felkészülés, akkortól már erre próbáltak hangolódni, és bizakodtak a klubnál, hogy meg tudják rendezni, ami szerencsére sikerült.

Szabó Gergő nagyon büszke bajnokká lett tanítványára
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Az év nagyon furcsa és kifacsart volt, hiszen teljesen felborultak a makrociklusok azáltal, hogy tavasszal több hétre le kellett állni. Ez egyrészt megváltoztatta az éves programot, másrészt speciális felkészülést kívánt, hiszen semmit nem akkor és úgy csináltunk, ahogyan előtte éveken keresztül. A debreceni verseny, mivel hosszú távról volt szó, szintén más munkát kívánt meg, nagyobb távokkal és edzésidővel – mondta Szabó Gergő, a Dunaferr SE úszószakosztályának edzője.

A Debrecenben három távon (1500 méter, 3000 méter, 5000 méter) rajthoz álló tizenhét tagú – Hegedűs Kristóf, Dort Máté, Horváth István, Eszenyi Ábel, Kovács-Seres Hunor, Daru Zétény, Csehák Erik, Zsigmond Gréta, Horváth Hanna, Deményi Zsombor, Markovics Benedek, Kirstóf Levente, Bor Tamás, Kovács Máté, Kurucz Péter, Gál Dóra, Szabó Bernadett – dunaújvárosi küldöttség ügyesen és dicséretesen teljesített, ők Szabó Gergő, Berzlánovits Éva és Hornyák Judit tanítványai. Szabó Gergő hatukat edzi, közülük magasan kiemelkedett Kovács-Seres Hunor, aki az U14-15-ös korosztályban egy ezüstérmet szerzett 1500 méteren, 5 kilométeren pedig országos csúcsot úszva lett aranyérmes.

Edzője azt mondta, már a rövidebb távon is nagyon jól teljesített, egy hajszálon múlt az elsőség, kicsit eltaktikázták magukat. Ugyanis a vége felé Hunor picit visszavett a tempóból, mert másnap jött az ötezer méter, és azt gondolta ez is elég lesz a célig, aztán jött egy nála egy évvel idősebb pécsi versenyző, aki órási hajrával bejött előtte fél perccel.

– Na, ezt pécsi fiút Hunor úgy legyőzte öt kilométeren, hogy még kört is adott neki! Megmondom, kicsit megijedtem a kezdésén, mert olyan tempóval ment, és nem éppen ezt beszéltük meg előtte. Ám annyira felhergelte magát az előző napi félig-meddig kudarcán, legalábbis az ő olvasatában, ezért semmit nem akart a véletlenre bízni. Azért Hunor nagyon okos és intelligens fiú, érezte, hogy azt az erős iramot, amit dikált, egyenletes sebességgel végig is bírja, így lett, amihez nagy mentális erőre is szükség volt. Ráadásul igen komoly időt ment, olyat, amit Magyarországon még senki, azaz országos csúcsot döntött. Csak érzékeltetésül, ezzel még a két-három évvel idősebbek között is ott lehetett volna a legjobbak között. Mindehhez azért nem árt tudni, Hunor az edzések kilencvenkilenc százalékán ott van, küzd és dolgozik, nem is akármilyen szinten. Amellett, hogy tehetséges, ez szorgalommal is párosul, ami most ebben az eredményben is megmutatkozott. Ami számomra is nagy büszkeség és azt jelzi, jó irányba haladunk, főleg egy ilyen nehéz időszak után, amikor számos új helyzethez kellett alkalmazkodni egy nehéz és rögös úton. Ráadásul a hosszú táv több munkát, rengeteg kilométert, sok hajnali kelést és fájdalmas edzéseket jelent. Természetesen a normál távokat sem engedte el, az a cél, amíg ilyen fiatal és remek az állóképessége, a keringése és fejben ilyen erős, akkor minél szélesebb legyen a palettája, az öt kilométertől a kétszáz gyorsig – tette hozzá.

Kovács-Seres Hunor (középen) öt kilométeren tudatos és fantasztikus versenyzéssel győzött
Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Szabó Gergő arról is beszélt, már maga a három nap is felüdülés volt Debrecenben, mert tavasz óta nem volt ilyen hosszú versenyük. A nézők azért hiányoztak, nagyon furcsa volt egy országos verseny nélkülük. Szerencsére a következő viadalukra nem kell ennyit várni, csütörtöktől négy napon át Budapesten lesz az összevont normál medencés serdülő és ifjúsági országos bajnokság. Hunor ezen nem indul, mert még fiatalabb, de a Dunaferr több sportolója szintén ott lesz.

Nekünk május, júniusban szoktak ezek a versenyek lenni, nagyon fura, hogy mindez novemberben van, de ebben a helyzetben ennek is nagyon kell örülni, hogy ott lehetünk ezeken, és tudunk hol edzeni, dolgozni az újabb sikerekért. A sok, áldozatos munka pedig mit sem ér versenyek nélkül, főleg ilyen eredményekkel – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában