Amit elért, azt szorgalmának, befektetett munkájának köszönheti

2020.06.02. 20:00

Meghatározó volt, kiktől tanult Dunaújvárosban is

Az utóbbi időben több olyan, korábbi válogatott férfikézilabdázó vonult vissza, aki vagy Dunaújvárosban nevelkedett, vagy pedig játszott a Dunaferr csapatában, az itt eltöltött idő pedig későbbi pályafutása során meghatározó volt.

Gallai Péter

Kézilabda Magyarország Románia pannon Kupa Katzirz Dávid

Fotó: Szabó Miklós

A ’90-es évek végére az NB I egyik élcsapata lett a Dunaferr a férfimezőnyben is, ami éppen húsz évvel ezelőtt a bajnoki cím elhódításában, a KEK-döntős szereplésben, az Európai Szuperkupa harmadik helyében csúcsosodott ki Skaliczki László edző vezetésével. Ekkor és az utána következő időszakban is számos kiváló játékos pallérozódott Dunaújvárosban, vagy fiatalként fedezték fel, és került ide, hogy aztán később az élvonal és a válogatott ajtaján is bekopogjon.

Katzirz Dávid kilencvenöt alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban
Fotó: Nemzeti Sport

Közülük, akik még az utóbbi időszakig is játszottak, többen visszavonultak idén, múlt héten a legutóbb Komlón szereplő Katzirz Dávid döntött így, aki júniusban lesz negyvenéves. Napokkal korábban a közel egy évtizedet a Dunaferrben eltöltő Zubai Szabolcs akasztotta szögre a mezét. Áprilisban pedig Fazekas Nándor, ő a 97/98-as szezonban Veszprémből érkezett kölcsönbe, és elmondása szerint Kolics János edző kihozta belőle a legjobbat.

„Olyan önbizalmam volt nála, hogy mindenkinek leesett az álla. Abban az évben megszorongattuk a veszprémieket, talán az volt életem legjobb szezonja” – nyilatkozta.

A Dunaferrben 2002 és 2004 között játszó 95-szörös magyar válogatott Katzirz, aki csapatkapitányként a csonka szezonban majdnem minden mérkőzésen pályára lépett Komlón, arról beszélt a Nemzeti Sportnak múlt héten adott interjújában, hogy pontosan tudta magáról, sosem ő volt a legtehetségesebb, a leggyorsabb és a legügyesebb játékos a csapataiban. – Amit elértem a pályafutásom során, azt a szorgalmamnak és a befektetett munkának köszönhettem. Ezt a mentalitást próbáltam átadni a többieknek, hogy lássák, a tehetség önmagában nem elég, a kemény munka viszont mindenképpen meghozza a gyümölcsét. Fiatalabb koromban nekem is rengeteget segítettek a tapasztalt játékosok – mondta, majd példákat is hozott.

– Pécsen Horváth Tamás, Ivo Díaz, Németh Attila és Szente Gábor mutatott jó példát, Dunaújvárosban pedig olyan játékosokkal dolgozhattam együtt, mint Rosta Miklós, Kertész Balázs, Szathmári János, Bene Tamás vagy Kemény József. A velük való kapcsolatom határozta meg az én mostani viszonyomat a fiatal játékosokhoz – tette hozzá.

Féléves eltiltást kapott a beszedett vízhajtó miatt

Katzirz nevéhez egy emlékezetes eset is fűződik, a Dunaferr játékosa volt, amikor 2003-ban a portugáliai világbajnokság után a Nemzetközi Kézilabda Szövetség doppingvétség miatt hat hónapos eltiltással sújtotta. Ugyanis szervezetében Amilorid nevű vízhajtót találtak – mivel gyakran bevizesedett a lába, és ez nehezítette a járást, a futást és az ugrást – az Oroszország elleni vb-mérkőzés után elvégzett vizsgálat során.

„Fogalmam se volt arról, hogy ez a gyógyszer is tiltólistán van. A legnagyobb hibát persze nem is azzal követtem el, hogy Amirolidot fogyasztottam, hanem hogy elfelejtettem megbeszélni ezt a csapat orvosával”– beszélt akkor az esetről. Visszatérése után 2004 nyarán igazolt el Dunaújvárosból Tatabányára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában