jégre lépnek

2020.02.07. 21:58

Újra világbajnokság lesz Dunaújvárosban

Ötödik alkalommal rendezi meg a Dunaújvárosi Acélbikák és a XCBlade Hungary Talent csapata a gyerek-világbajnokság utánpótlás-jégkorongtornát, idén február 8-án és 9-én találkoznak a gyerekek a Dunaújvárosi Jégcsarnokban.

Agárdy Csaba

Fotó: © Zsedrovits Enikő

A mini korosztályon belül két külön korcsoportban bonyolítják le a tornát, az U 9-es tornán (szombat) a 2011-es és annál fiatalabb hokisok mérhetik össze erejüket, az U 10-es csapatokban (vasárnap) a 2010-ben született játékosok játszanak.

– Az esemény filozófiája továbbra is az, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar jégkorong-utánpótlás játékosait. Azok, akik a bajnokságban ellenfelekként kergették a korongot, ezen a tornán egymással, egymásért játszanak. Emellett pedig nemcsak új barátokkal gazdagodhatnak a gyerekek, hanem életre szóló élményekkel is – ezt Vladimír Babictól, az esemény főszervezőjétől tudtuk meg.

Egy korábbi torna pillanata. A szlovák válogatott pacsizik vidáman. Az esemény mindig jó hangulatú
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Idén rekord született a résztvevők számát illetően: ötvennégy egyesületből 381 gyerek lép majd jégre. Minden csapat és játékos hat, 2x16 perces meccset játszik majd, így minden játékosnak garantált, hogy sok jégideje lesz, akkor is, ha a csapatok 3-4 sorral játszanak. A játék 3-3 ellen lesz.

De mitől is világbajnokság az esemény? A tizenhat csapatos mezőnyt a felnőtt-világbajnokság tizenhat válogatottja alkotja, persze csak névlegesen. Ugyanis a benevezett játékosokat az edzők, erősorrend alapján, csoportokba osztják, majd csoportokból állítják össze a csapatokat, ezzel érik el a rendezők azt, hogy körülbelül hasonló játékerejű együttesek lépjenek jégre.

Mivel a magyar felnőttválogatott nem A csoportos, ezért egy országot úgymond ki kellett „zárni”, ez pedig Nagy-Britannia lett.

A csapatok a felnőttválogatottakéval megegyező mezben lépnek pályára. Az U 9-esek mezőnyében nyolc, az U 10-esekébe pedig tíz dunaújvárosi kis hokis szerepel. A mérkőzések mindkét napon reggel nyolc órakor, az eredményhirdetések pedig 19 órakor kezdődnek.

Magyarország Kanadával, Svédországgal és Fehéroroszországgal került egy csoportba. A nevek alapján nem lesz könnyű a mieink helyzete, de a vb-n minden lehet.

Ötvennégy egyesület jégkorongozik

Olyan városok, klubok játékosai neveztek az eseményre, amelyek talán a „legvásottabb” jégkorongszurkolók előtt is ismeretlenek.

A mezőnyben ott találhatjuk a Budakalászi Vidrákat, a magyar jégkorongba visszatérő Lehel SC-t, a Gödi Betyárokat, a Hatvani Gigászokat, a Pécsi Skacokat, a Várpalotai Lizzards-ot, a Szolnoki Orcas-t, a Táti Tigriseket. A felsorolt nevekből is látszik, hogy az utánpótlás-jégkorong már az egész országot behálozza. Ami még fontosabb, a pici gyerekek egy világbajnokságon mutathatják meg felkészültségüket, tehetségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában