vízilabda

2019.02.01. 22:56

„Igazolni lehet, de mi lesz velünk három év múlva?”

Kassán sajnos búcsúzott a további nemzetközi küzdelmektől a 2018-as kiírás LEN Kupa- és Szuperkupa-győztese, a DUE Maarks Graphics. Mihók Attilát a tornáról és az elkövetkezendő hónapok feladatairól kérdeztük.

Szabó Szabolcs

– Több mint komoly terhelést kapott a női pólócsapat, amikor bő 24 óra leforgása alatt három kőkemény nemzetközi meccset kellett vívnia a továbbjutás érdekében.

– Voltunk már ilyen nyomás alatt, elég csak a tavalyi LEN Kupa négyes döntőjére gondolnunk. Bár akkor részben más volt a keretünk, de megoldottuk. Most is úgy készültünk, hogy minden találkozón a győzelemre játszunk. Az erőviszonyok ismeretében várható volt, hogy az olasz Rapallo és a görög Vouliagmeni lesz a konkrét ellenfelünk. E két meccset alig 15 óra alatt játszottuk le, s ha összesítünk, akkor 7 negyeden át uraltuk a játékot. Sajnálom, hogy nem sikerült, de azt is el kell ismernem, hogy szinte mindent kiadtunk magunkból. A nemzetközi szövetségnek talán el lehetne azon gondolkodnia, hogy a sportág nemzetközi fejlődése szempontjából helyes-e, ha a tavalyi év egyik legjobbja már januárban búcsúzik az idei küzdelmektől.

Mihók Attila (középen) szerint a nemzetközi szövetségnek is el kell gondolkodnia
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Láttuk a görög Vouliagmeni-meccset, ott a negyedik negyedben hét kiállítást kaptunk, plusz legalább öt kontrát. Miként lehet ezt szakvezetőként kezelni?

– Sehogy. Tegyük hozzá, a görög Vouliagmeni mindig is erős együttes volt. Tavaly négy góllal vertük őket kimagasló játékkal. Erre az idényre igazoltak három amerikai válogatottat. Tényleg remek pólósok. Borzasztóan erős keretük van. Ám ennek ellenére is meccsben voltunk, a negyedik negyedre vezetéssel fordultunk. Éreztem az erőt a csapatban, de kaptunk számos olyan ítéletet, amelyre én nem találtam magyarázatot. Világos eredménykényszer van. A tavalyi sikereink után is azt nyilatkoztam, hogy ez egy remek periódus, de a saját utunkat kell járnunk. Azaz: ha meglennének az anyagi forrásaink, akkor igazolhatnánk válogatott pólósokat szerte a világból. Talán nyernénk is. De kérdem: mi lenne velünk két-három év múlva? Mi lenne az általunk kinevelt saját tehetségekkel?

A mi erőnk ebben van: saját erőforrásból építkezünk.

– A nemzetközi kupáknak vége, mi nyújt motivációs többletet a következő hónapokra?

– A válasz egyszerű: a fejlődés. Számos játékosunk biztos pontja akar lenni a válogatottnak, mások pedig a mi első csapatunkba akarnak bekerülni. A feladat mindig adott.

Sportdiplomácia

A magyar női vízilabda-bajnokság a világ egyik legerősebb mezőnye, így a legjobb gárdákat tömörítő Euroligában is három magyar együttes indulhatott: UVSE, BVSC, Dunaújváros. A hét végi selejtezők után csak az újpestiek mentek tovább, pedig a vasutascsapat mellett az újvárosiak is komoly játékerőt képviselnek. Sajnos a jelenlegi nemzetközi térben még mindig nem erős a magyar sportdiplomácia, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy kétes szituációban a magyar gárdák ellenében döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában