Rangos verseny

2018.03.02. 12:00

A hét végén rendezik a diákolimpia országos döntőjét az egyetemen

Először rendezik Dunaújvárosban a hét végén a RISKA játékos sportverseny diákolimpia országos döntőjét a Duna­újvárosi Egyetem sportcsarnokában.

Balla Tibor

Szombaton az I. és II. korcsoportba tartozó lány és fiú­versenyzőkből álló vegyes csapatok mérik össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a Magyarország diákolimpiai bajnoka címet.

A 10+1 feladatból álló sor- és váltóversenyekhez a 29 feladatot tartalmazó játékgyűjteményből 20 játékot választottak ki, hogy eldönthessék, kié legyen a Magyarország diákolimpiai bajnoka cím az I. és II. korcsoportba tartozó lány és fiúversenyzőkből álló vegyes csapatok közül. Néhány egészen szokatlan feladatot is le kell küzdeniük a versenyzőknek Fotó: Facebook

A 10+1 feladatból álló sor- és váltóversenyekhez a 29 feladatot tartalmazó játékgyűjteményből 20 játékot választottak ki (krumpliültetés, pókjárás, rákjárás, futás váltóbottal, talicskaváltó, alagú­ton át, labdás ügyességi váltó, hídakadály, páros adogatás, kalapos váltó, ügyeskedj a labdával, alagút­akadály, bombázó, utazó labda, várfoglaló, labdahordás, karikakirakó, szlalom kézilabdapálya, karikán az akadály, kötélhúzás). A diákolimpia a legmagasabb színvonalú iskolai sportversenysorozat, amely 13 alapsportágban és további 41 sportágban licenc-együttműködések alapján zajlik.

Fotó: Facebook

A diákolimpia fővédnöke Áder János, a versenysorozatot a Magyar Diáksport Szövetség az emberi erőforrások miniszterével, Balog Zoltánnal közösen hirdeti meg, és a védnökök között ott van dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára, dr. Palkovics László, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára és Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere is. Az érmesek tíz felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, amely nyolc éven belül érvényesíthető. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 15 ezren jutnak el a döntőkig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában