Bartalos Ádám koncertje

2024.03.21. 14:00

Teltház, tomboló siker már az első nagytermi alkalmon - galériával

Érdemes megjegyezni a dátumot és a helyet: 2024. március 19, kedd 18 óra, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Később ennek még jelentősége lehet, hiszen egy ifjú zongorista tehetségnek, Bartalos Ádám Norbertnek ez volt az első önálló, nagytermi koncertje. Az életének 15. évét taposó fiatalember rögtön teltházas koncerttel indított, és zajos sikert aratott.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Ádámnak nem ez volt az első szóló zongoraestje, hiszen 2022-ben a zeneiskola kamaratermében már hallhatta a közönség, akkor miatta közel százan gyűltek össze. Az elmúlt évben részt vett a zeneiskola jazz koncertjein billentyűsként, illetve egy hatkezes darabot is játszhatott  zongoratanárnőjével és egy osztálytársával a lengyelországi Zakopanéban. A tavalyi évben részt vett az XIII. Országos Kodály Zoltán Szolfézs- és Népdaléneklési versenyen, ahol a debreceni döntőbe jutott. Szintén tavaly indult a Székesfehérváron megrendezett VI. Alapfokú Szanyi Irma Zongoraversenyen, ahol kiemelt arany minősítésben részesült. A versenyen, amely élete első megmérettetése volt, Ádámnak ítélte a zsűri az összes versenyző közül a verseny fődíját. Nincs egészen egy hete, hogy a Szekszárdi I. Regionális Zongoraversenyen Kiemelt Arany minősítést és különdíjat szerzett produkciójával. Mindezt figyelembe véve elképesztő, hogy 2019-et írtunk, amikor az év elején a szülei beíratták a  Sándor Frigyes zeneiskolába, ahol a zongorát választotta és Tótin Katalin tanítványa lett.

A koncert első felében a klasszikusok interpretálásában mutatta meg tehetségét az ifjú zongorista. Repertoárja cseppet sem mondható hétköznapinak: Johann Sebastian Bach: h-moll háromszólamú invenció; Joseph Haydn: F-dúr Szonáta, I. Allegro moderato, II. Adagio, III.  Presto; William Gillock: Nocturne;  Edvard Grieg: Etűd op.73 no.5, Hommage a Chopin; Balis Dvarionas: Nocturne; Frederik Chopin: Asz-dúr Impromtu op.29; Sergei Bortkiewicz: fisz-moll Etűd op.15 no.9; Claude Debussy : 1. Arabesque. A vastapsot bezsebelve emberségből is példát mutatott Bartalos Ádám, ugyanis a színpadról köszöntötte fel születésnapos testvérét, Annát, eljátszva a "Boldog születésnapot..." dallamát. Persze erről tanúbizonyságot tett akkor is, amikor szombaton, a Boldog délután eseményén ő maga is beállt ételt osztani a rászorulóknak.

A hangverseny második felében már társak is szegődtek hozzá, velük együtt mutatta be azt is, amit különösen fontos kedvtelésének tart és jazz zongoristaként is megmutatkozott. Zeneiskolás társai több formációban is muzyikáltak együtt vele a pár tagú alakzattól a teljes színpadot betöltő zenekari formáig. A Small Jan Banddel a következő darabokat adták elő: Benny Goodman: Bei Mir Bistu Shein” , Monk: Blue Monk, Moten: Moten' Swing, Legrand: Watch What Happens, Rollins: Tenor Madness, Hancock: Cantaloupe Island. A zárószámot, Lalo Schifrin: Mannix című szerzeményét a Balogh Zoltán Andrással és Tótin Istvánnal megerősített Szaxofon együttessel közösen adta elő óriási sikert aratva.
Hogy miért gondoltam, hogy fontos volt ez a dátum? Számomra az, hogy egy ilyen fiatal ember bő négyévnyi zongoratanulás után lépes ilyen minőségben, ilyen magabiztossággal színpadra lépni, a kiemelkedő tehetség legbiztosabb jele. Szerencsére nem csak én gondolom így, hiszen Ádám tudását a Zeneakadémia előszbájának számító intézményben is felmérték a szakemberek, és már biztos, hogy következő tanévben a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulójaként folytja pályafutását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában