Előadás

2024.02.10. 14:00

Népszerű tudomány: A magyar vonószene hagyománya

Népszerű tudomány című sorozat következő rendezvénye február 13-án, kedden 18 órakor lesz Dunaföldváron a Művelődési Központban. A magyar vonószene hagyománya címmel dr. Agócs Gergely népzenész, zenekutató, Érdemes művész előadását hallhatják a résztvevők.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze. A listára kerülésről az egyes országok felterjesztései alapján a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján jelenleg a magyarországi örökségelemek közül a mohácsi busójárás, a matyó hímzés, a solymászat és a kékfestés hagyománya szerepel.

Legutóbbi döntésük értelmében felkerült a listára:
• a magyar vonós zenekari hagyományok
• a lipicai lótenyésztés hagyomány

A remek hír kapcsán hívták vendégül a szervezők dr. Agócs Gergely népzenész, zenekutató, Érdemes művészt, hogy előadásában bemutassa azokat a vonószenei hagyományokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a népi kultúrához. Ezek a hagyományok hozzájárulnak a magyar kulturális identitáshoz és gazdag zenei örökséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában