Klasszikusok, improvizációk

2023.12.01. 11:00

A jazztanszak ismét bizonyította, hasznos a sok munka (képgalériával)

A jazztanszakos növendékek koncertjére várták az érdeklődőket szerdán délután a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola kamaratermébe. Meglehetősen sokan voltak kíváncsiak, hogyan muzsikálnak a jövő zenészei.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Köszöntőjében Koós-Balázs Eszter kommunikációs munkatárs elmondta, ezeken a koncerteken azok a növendékek lépnek fel, akik egyrészt Müller Tamás unszolására állnak a közönség elé, illetve azok – és ők vannak többen – , akik önszerveződően gondolják úgy, hogy ők szeretnének fellépni közönség előtt. Köszönhetően annak, hogy tanáraik erre az útra irányítják őket finoman. Ennek élharcosa Müller Tamás, de töretlenül mellette áll a teljesség igénye nélkül Sütő Balázs, Balogh Zoltán András, Tótin István és Tótin Katalin is.

Fotó: Laczkó Izabella

Elsőként a Csibri Réka- fuvola, vokál; Király Izabella - zongora, ének; Simon Tulipán Ajna - fuvola, vokál; Toponár Sára - gitár, ének összeállítású négyes állt ki a képzeletbeli pódiumra, ők két könnyűzenei darabbal készültek, John Lennon: Imagine című klasszikusával, illetve az Oasis: Don't Look Back In Anger című nagysikerű darabjával. Mindkét darabnak jól állt a zongora-gitár-fuvola átirat, de az Oasis feldolgozás kissé merészebbnek tűnt, ami persze nem baj. Sőt!

Fotó: Laczkó Izabella

Másodikként a Small Jam Band gyűlt össze a közönséggel szembe Balogh Zoltán András, a fúvós zenekar vezetőjének irányításával. Ebben a zenekarban nem csak saját tanítványait gyűjtötte össze, hanem kollégáiét is, így aztán egy meglehetősen gazdag létszámú társaság kezdhetett bele műsorába. A fúvósok mellett zongora, dob és basszusgitár erősítette a hangzást, és szinte mindenkinek módja volt egy rövid szólóban megmutatni improvizációs képességeit. Egy blues után Blue bossa címmel egy latin dallam következett, majd mindannyiuk kedvence, a Herbie Hancock klasszikus, a Cantaloupe Island zárta az ő műsorblokkjukat.

A Böszörményi Csilla - ének, Kiss Gergő - gitár, Forgács Zsombor - basszusgitár, Lőrincz Mikeás Péter - dob összeállítású csapat egy közismert Stevie Wonder szerzeményt választotta, méghozzá a Sir Duke címűt. Néhány tagcsere után (Böszörményi Csilla- ének, Kiss Geri- gitár, Szmrtyka Linett- basszusgitár, Müller Tamás- dob) Oliver Nelson szerzeménye, a 16 ütemű jazz sztenderd, a Stolen Moments következett.

Fotó: Laczkó Izabella

Nagyjából a koncert félidejében sorakozott fel a Swingsome zenekar (Forgács Zsombor - dob, Kiss Gergő - szólógitár, Járai Marcell - basszusgitár, Barna Péter - klarinét), amelyet már városszerte többször láthatott és hallhatott a közönség, például egy-egy vasárnapi piacon. A rendkívül lelkes és tehetséges fiatalok repertoárja egyre bővül – mint ahogy ez a fellépés is megmutatta –, lassan már képesek lesznek egy önálló műsorral fellépni különböző városi, vagy céges rendezvényeken. Ezt e sorok szerzője is ajánlhatja a hallottak alapján. Merítésük eléggé széles a műfajok és szerzők terén, a megközelítés pedig meglehetősen egyedinek mondható, ugyanis a slágerek énekszólamait nem énekessel, énekesnővel oldják meg, a szólista szerepet náluk a klarinét tölti be. Olyan előadók slágereit tűzték repertoárjukra a klasszikus jazz sztenderdek mellett, mint Louis Armstrong, a Locomotiv GT,  Charlie, a Bikini, vagy Komár László, de még a Rózsaszín párduc filmzenéje is felkerült a setlistre.
A zeneiskola növendékei legközelebb vasárnap délután három órakor hallhatók a kulcsi Hajóállomáson, ahol a fafúvós tanszak tanárai, Váriné Pásztor Magdolna és Siklósi-Pók Gabriella, illetve tanítványaik adnak majd adventi koncertet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában