A só hatszor, kiállítás és ének

2023.07.17. 20:00

Táborzáró előadáson mutatták meg, mit tanultak a színjátszásról – képgalériával

Hétfőn megkezdődött a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nyári színjátszótáborának második turnusa. Ezen a héten a kamaszok merülnek el a mesterség rejtelmeiben. A „kicsik” pénteken megmutatták a szülőknek, mit tanultak.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A táborzáró előadáson a Bartók B épületében a tábor szakmai vezetői, Polgár Lilla és Dubai Péter köszöntötték az igencsak szép számmal megjelent szülőket és rokonokat. Ismertették a tábor immár vagy négy évre visszatekintő tematikáját, amely szerint minden évben kiválasztanak egy-egy ismert vagy kevésbé ismert mesét, amit aztán a hét folyamán egy 25 tételes stílusgyűjteményből választva, a saját száj­ízükre alakítva egy-egy jelenetté formálnak a próbák során. Ebben az esztendőben Benedek Elek A só című meséjére esett a választás, ezt igyekeztek minél sokszínűbben bemutatni a kissé talán elfogult közönségnek, amely minden apró poénra vevő volt, és lelkesen tapsolt minden jelenet után. Merthogy az egyhetes táborozás alatt hat különbözős stílusú jelenetet hoztak össze közösen a gyerekek a szakemberekkel.

Fotó: Laczkó Izabella

A táborban azonban nem csak a színművészeti foglalkozások töltötték ki a hétköznapokat, a délutánok folyamán Siegrist Cecília tartott kreatív foglalkozásokat, ahol a kiválasztott mesével kapcsolatos alkotások születtek különféle rajzok, kivágások és színes maszkok formájában, amikből a pénteki záró előadás nézői ízelítőt is kaphattak egy rögtönzött kiállítás formájában.

A színjátszótábor másik fontos alkotóeleme az a zenei foglalkozássorozat, amit Polgár Lilla tartott minden nap, ahol gyerekdalokat, ritmusjátékokat tanultak a színjátszás iránt elkötelezett 8–11 éves gyerekek. Természetesen ebből is kaptak bemutatót a szülők. Nem is akármilyet, hiszen az előadott dalok között volt olyan kánon is, amit a 18 táborozó gyerek öt szólamban szólaltatott meg. Mindezt lényegében egy ötnapos tábor első három napján, néhány órai foglalkozás alatt sikerült elérni velük. Nem mindennapi teljesítmény. A szülők meghallgathatták A szeleknek élénk szárnyán című román kolindát, A hegedű hangja oly fényesen szól... kezdetű ötszólamú kánont, és Molnár Orsi: Dió, só, mák című impulzív gyermekdalát. A zenei foglalkozásoknak más hatása is volt, a jelenetek között akadt egy, amelyik műfajául a zenés megközelítést választották a gyerekek, igyekeztek minél több népdalt, vagy ismert dalrészletet beépíteni az ismert történetbe. Természetesen a színjátszó gyerekek nem csak a „megvadított” verziókat adták elő pénteken, kiindulásként megmutatták azt is, hogy milyen az „érintetlen”, eredeti megvalósítása a mesének. Az ötven percnyi előadás után egészen biztosan sok szülő fejében fordult meg, érdemes lenne a tanév alatt is színi foglalkozásra engedni csemetéjüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában