A tánc világnapja

2023.05.04. 17:00

Táncra perdültek a Da Capo növendékei

Wesley Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola áldozatos munkája meghozta a gyümölcsét. Az intézmény közössége a kiváló tanárok és a tehetséges diákok jóvoltából született produkcióikkal, egy délutáni és egy esti programmal, összművészeti módon tette helyi ünneppé a tánc világnapját.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

Az esti esemény kiállítás megnyitásával kezdődött. A színház auláját zsúfolásig megtöltő vendégsereg jelenlétében az iskola növendékei által készített grafikákból és festményekből láthattunk válogatást. 

Fotó: Balogh Tamás

Önfeledtek, jókedvűek, szórakoztatóak

Az alkotásokat Rohonczi ROHO István képzőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Tőle ezt is hallottuk: 

  • Hiszek ezekben a kis alkotókban. Mivel mostanában elég sok szabadidőm van, nagyon sok rangos galéria kiállításait nézem végig New Yorktól Velencéig, és egy kis csalódást okoz nekem a kortárs képzőművészet. Amikor a De Capo diákjainak ezeket az alkotásait raktuk föl ide a falakra, akkor döbbentem meg magamon, hogy mennyire fel tudok töltődni tőlük általuk.Azért, mert önfeledtek, jókedvűek és szórakoztatók. Élvezik a színeket és az anyagot. Érezhető a munkákból, hogy szeretik ezt csinálni, és ez nagyon jó dolog. Fantasztikus, hogy a gyerekek munkái ilyen fiatal korukban a nagyközönség elé kerülnek, mert ez által tapasztalják, hogy a külvilág is kíváncsi az ő produkciójukra, felelősebben, de jókedvűen dolgoznak ezek hatására. Nagyon szerencsés dolog annak a kiállítás-sorozatnak a létrehozása, amit a Corner kávéházban láthatnak, és hozzá a muzsikus növendékek figyelemreméltó mini koncerteket adhatnak. Vissza kéne kanyarodni az abszolút nulla ponthoz, mert csodálatos ez a teremtett világ, benne akár a víztócsákkal, a felhőkkel, a virágzó fákkal, vagy az asztalra kilöttyent, ezerfelé rajzolható kávé cseppekkel. Rácsodálkozni ezekre és megmutatni másoknak, szerintem ez az igazi művészet.
Fotó: Balogh Tamás

A kicsik elhivatott mestere 

Rend Izabella képzőművész és rajztanár foglalkozik a kicsikkel. Elmondta:

  • Nagy örömet jelentettek számomra Rohonczi István bíztató szavai, és nekem, valamint a gyermekeknek is lendületet ad ez a további munkánkhoz. Ezért is csináljuk a kiállításainkat. Sokat beszéltünk erről a kiállítás lehetőségről, ami lelkesítette őket a további munkára. Szeretik a hasonló lehetőségeket.

A technikát, vagy a témakört illetően vannak megkötéseim is az óráinkon, de utána hagyom őket dolgozni. Szabadon engedem a fantáziájukat. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy önálló alkotásaik szülessenek, ne sablon szerűen végezzék a munkáikat. Itt a megnyitón volt egy nagyszerű pillanat, amikor a magányos munka után együtt kiállhattunk a közönség elé, akik megtapsoltak bennünket. Nagyon boldogok voltunk miatta.

Rend Izabella és Rohonczi István
Fotó: Balogh Tamás

Örömmel használják az eszközeiket

Két harmadik osztályos tanuló, Majnár Fanni és Panka már több mint két éve tanulják, gyakorolják a rajzolást és a festészetet. Nagyon büszkék arra, hogy az alkotásaikat ilyen szép helyen állították ki, és, hogy ilyen sokan megnézték a tárlatot. És egy „hétpecsétes” titok a lányoktól: amennyiben egy ajándékrajzot kéne készíteniük, azt az anyukájuk kapná…

Majnár Fanni és Panka Rend Izabellával
Fotó: Balogh Tamás

Pazar gálaműsor a színházteremben

A gálaműsort a Kurina Laura, a Wesley Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola vezetője és Iványi Gábor az iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke nyitotta meg. A köszöntőjéből idézünk:

  • Fantasztikus dolog a tánc, mert végig kíséri az egész életünket. Az éppen hogy csak járni tudó kisgyermek is elkezd mozogni, ha meghallja a zenét, megérzi a ritmust. Táncol a fény és az árnyék, a falevelek és a hópelyhek, az élővilág minden tagja. Amikor elfogynak a szavak, akkor marad a tánc. Akkor is, amikor túlcsordul a szívünk az örömünkben, de akkor is, ha háború van, vagy gyász. Ez Isten ajándéka. Egész életünket végig kíséri, még akkor is, amikor a lábunk már nem akar szót fogadni, és már csak a sétapálca kér fel bennünket. Milyen jó lenne, ha a háború és mindenféle emberi gazság helyett ezt az igazán őszinte isteni ajándékot használhatnánk. 
Kurina Laura és Iványi Gábor
Fotó: Balogh Tamás

Érzéseket is kifejezünk a tánccal

A nézőknek elragadtatott örömöt hozó műsor gerincét Füsi Gyöngyi mesterpedagógus és Csorba-Sebes Judit okleveles táncpedagógus növendékei adták. A műsorban, mintegy példát mutatva ők is bemutatták a tánctudásukat, ahogy Kurina Laura a cselló és Kolesznyicsenko Inna a zongora művészetét, Kristóf Bálint az egyetemes néptáncos, hegedűs és énekes fölkészültségét, a Sajó Banda pedig a táncra perdítő képességét. 

Csorba-Sebes Judit (b) Füsi Gyöngyi (j)
Fotó: Balogh Tamás
Kolesznyicsenko Inna zongora, Kurina Laura cselló 
Fotó: Balogh Tamás

Bemutatkoztak minden művészeti ág növendékei

A produkcióban a legjobb hangszeres növendékek mellett szerepet kaptak a kis képzőművészek is, akiknek az alkotásait pazar vetített képeken élvezhette a közönség. Az éles szemű nézők felkapták a tekintetüket egy szinte észrevétlenül és igazi színpadi alázattal segítő színpadi ember, Suplicz Mihály munkájára is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában