Ajánló

2023.02.15. 18:00

Nem lehetnek titkaid

A Dunaújvárosi Hírlap a könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

DH

Megosztani, megmutatni, kitárni mindent Fotó: JK

Annyira szókimondó, hogy szinte fáj olvasni

Ben Elton: Vak világ 

Ez egy könyv a vakhitről. Ben Elton provokatív utópiája Orwell világát idézi napjainkban a Facebook korában. Egyszerre humoros és der­mesztő. Képzeljünk el egy világot, ahol mindenki mindent tud mindenkiről. Ahol a „megosztás” mindenek feletti érték, és ahol a magánélet veszélyes perverziónak számít. A vakhit és a tudatlanság legsötétebb világát, ahol a kizárólagos szórakozás a szex és a mások életében való vájkálás. Ahol a magánszféra bűn. Itt nem lehet titkod! 

Traffordnak viszont voltak titkai. Vágyott arra, hogy megtartson valamit saját magának, mert semmi sem lehet nagyszerűbb, merészebb, eredetibb és veszélyesebben erotikus, mint maga a titkok. A maga korlátozott lehetőségeivel szembefordult a rendszerrel. De győzhet-e a vakhit világában az értelem? 

Ben Elton volt stand-up komikus, számos bestseller szerzője, egyben sikeres forgatókönyvíró (Fekete Vipera, Dilizsaruk, Mr. Bean), akinek sajátos humor és irónia jellemzi írásait. 

Olvasói vélemények a Vak világról: 
„... valami furcsa keveréke volt az 1984 és a Fahrenheit 451 egyáltalán nem derűs világának, beleültetve a XXII. (?) század világméretű áradás sújtotta, teljes mértékben digi­talizálódott világába” – írja a kötetről Stendhal a moly.hu-n. 

„Címkéje szerint disztópia, én viszont végig úgy éreztem, valamelyest jelen világunkról, életünkről szól, mintegy tükröt tart elénk. (...) Át van itatva (finom, nekem biztosan nagyon tetsző) humorral, ez is tetszik. Ha viszont ezeket félretesszük, elég reménytelen képet mutat. (...) az ember gyomra görcsben van tőle, de főként azért, mert annyira húsba vágóan őszinte, szókimondó, hogy fáj olvasni. Mégis, úgy gondolom, mindenkinek kellene. Ha másért nem, legalább azért, hogy gondolatokat ébresszen” – osztja meg gondolatait Leliana a moly.hu-n. 

„Ajánlom a regényt mindenkinek, aki azt akarja, hogy az álla a padlót súrolja! Maguk a szereplők, a történeteik és a viszonyulásuk a többiekhez… minden zseniálisan ki van találva és meg van írva!” – áll a hagyjatokolvasok.blogspot.com portálon. 

(Forrás: Bookline) DH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában