A könyvek összehozták a közösséget is a főtéren

2022.09.13. 07:00

Műsoros, kulturális ünneppé avanzsált a már ötéves Könyvtér

Verstérrel indult az idei Könyvtér rendezvénye, mégpedig Kovács-Kerekes Fanni Újvárosi mozzanatok című alkotásával, amit az esemény konferansziéjaként moderáló Farkas Erik színművész adott elő. Így már rögvest az elején megvalósult a „Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban” elnevezésű pályázat egyik célkitűzése, amely lehetőséget adott, hogy ismét kitelepüljön a József Attila Könyvtár lelkes kollektívája a városháza elé, és betöltse értelmes tartalommal a vasárnap délutánt.

Balla Tibor

Jelentős érdeklődés övezte a Könyvteret és annak kísérőprogramjait szombaton a városházánál Fotók: LI

Fotó: LI

A nyitányban Tóth Éva, a szervező könyvtár igazgatója felidézte, hogy a térre való kitelepülést öt évvel ezelőtt álmodták meg az Ünnepi Könyvhét mintájára szerveződő rendezvényt. Elmondta, tavaly a város fennállásának 70. évfordulójára hangolták az eseményt, és idén is a város áll a középpontban, ám már nemcsak könyves és kulturális ünnepként funkcionál, hanem a várossal foglalkozó, helyi közösségeket összefogó minifesztivállá alakult. Ez megnyilvánul abban is, hogy nem pusztán a szereplők, fellépők kiválasztásában játszott központi szerepet Dunaújváros, de a szervezésben helyi civil közösségek is szerepet kaptak csakúgy, mint a város kulturális intézményei. Komoly összefogás eredményeként valósulhatott meg tehát ez a jó ízléssel és igényességgel összeállított program. Tóth Éva kiemelte, a könyvtár a hét hat napján várja az érdeklődőket, nem csak ezen az eseményen. 

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester megnyitóbeszéde után a Duo Soulmates Acoustic, vagyis Futó-Mészáros Krisztina és Futó Gábor kettőse fülbemászó, magas színvonalú műsorának tapsolhatott a közönség. Ezzel egy időben szocreál séta indult Kronászt Margit történész-muzeológus vezetésével, akik pedig maradtak a téren, azokat Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtáros szórakoztatta papírszínházi meseelőadással, és Törökné Antal Mária, mindenki Marcsi nénije várta a gyerekeket egy meglepetésmesével. A délután csúcspontjának mondható az átértelmezett népzenei alapokon nyugvó, talán világzeneinek is aposztrofálható stílusú Góbé zenekar, amely fergeteges hangulatot varázsolt az időközben már megtelt Városháza téren, élükön az erős dunaújvárosi kötődéssel rendelkező Várai Áronnal. A Kámfor Zenés Bábszínház szórakoztató zenés műsora mellett még a Dunaújváros Hangja versengés győztese, Kiss Barnabás, Barni nyűgözte le a közönséget hat dallal. 

A programok alatt megtekinthetők voltak a „Versben a város” vers- és a „Béke városrész – Ma és holnap” rajzpályázat alkotásai. A helyismereti pavilonban Horváth Tamás, a Dunaújváros Mesél főszerkesztője idén is helyismereti játékokkal, kvízekkel kedveskedett. Idén is alkalom kínálkozott helyismereti és helyi szerzők könyveinek megvásárlására, így Miskolczi Miklós A 70 éves Dunaújváros kis enciklopédiája kötetét, Schlitterné Nyuli Anna Régi dunapentelei történeteit, Szente Tünde nem csak helyi tematikájú könyveit, illetve a kötetek illusztrációit is haza lehetett vinni. A kézművessátorban a kicsiket várta ügyes elfoglaltság. Idén első ízben mutatkozott be a DunaKosár vásárlóközösség rögtön nyolc termelő részvételével, illetve a frissen alakult Társasjáték Klub és a Pentelei hétpróba Szmodics László vezetésével. A könyvünnep Szabó T. Anna Az otthon az… című versével zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában