A sorozat fináléjában az Ismerős Arcok koncertezett

2022.03.28. 07:00

„Egyet mondtunk és egyet gondoltunk”

Március 27-én, vasárnap délután két órai kezdettel Kulcson, a Nap házában a 30 éve szabadon című rendezvénysorozat utolsó állomásán Farkas Lajos rövid előadását követően az Ismerős Arcok együttes koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Török Tímea

Fotó: LI

Kulcs A dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója, Farkas Lajos a rendszerváltás utáni első szabad választásról tartott előadást vasárnap délután a 30 éve szabadon elnevezésű rendezvény keretében a település Nap háza – Hold udvara elnevezésű rendezvényház udvarán felállított koncertszínpadon. 

A történész arról beszélt, hogyan rázta le nemzetünk – mint fogalmazott – a rabigát. 
– 1989. október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján kiáltották ki Magyarországon a köztársasági államformát, amely a népköztársaságot váltotta fel. Majd az 1990-es első szabad országgyűlési választás után, az első szabadon választott Országgyűlés 1990 májusában nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át, az 1956-os forradalom kezdetének és a köztársaság kikiáltásának napját is – mondta el a múzeum igazgatója. 

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója tartott előadást

Farkas Lajost a Máté Péter-díjas, méltán népszerű Ismerős Arcok együttes követte a színpadon. Nyerges Attila, a zenekar frontembere korábban készséggel adott interjút lapunknak. Arra a kérdésre, hogy miből ered, miből táplálkozik az a mondanivaló, amelyet a dalaikban közvetítenek, elmondta: az otthonról hozott tulajdonságok, példák azok, amelyek őt ebbe az irányba vezérelték. Szeretné hinni, hogy a zenéjüknek része volt abban a változásban, ami a határon túli magyarok érdekében történt. „Nélküled”, avagy Egy vérből valók vagyunk című daluk a külhoni és hazai magyarság, az összetartozás szimbóluma lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában