Két remek kiállítás

2021.11.19. 12:00

Várostörténeti szemle és Éri Jenő legjobbjai

Két remek kiállítás is várja pénteken a közönséget Dunaújvárosban. Szerencse, hogy a szervezők még az átjárhatóságot is biztosították.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az Intercisa Múzeumban 17 órakor mutatkozik be a Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros az idő sodrában című kiállítás, amelyet az intézmény vezetője, Farkas Lajos és Szente Tünde város­szociológus ajánl majd az érdeklődők figyelmébe.

A várostörténeti szemle után 18 órától a Kortárs Művészeti Intézetben egy „visszabintangolt”, a fővárosban is több évtizeden át alkotó – elmondása szerint –, az alkotói pályája dinamikus szakaszán járó Éri Jenő részben életműjellegű tablója várja a nagyérdeműt AtonálisKottaKépek címmel.

Éri Jenő a ma nyíló kiállítását rendezi a KMI-ben
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Éri Jenő átfogó egyéni kiállításának fókuszában a 2010-es évektől napjainkig tartó időszakból válogatott festészeti anyag áll, ám emellett egy kisebb szekció keretében a javarészt nyolcvanas években készült grafikai alkotások is szerepelnek majd a bemutatón. A filmplakátokból, lemezborítótervekből válogatott műcsoport esetében is kimutathatóak az expresszív, energiától lüktető formai megoldások, melyek hidat képeznek a kétezres években gyökerező, mai napig tartó absztrakt festészeti praxis között.

Éri Jenő festészeti munkásságát a kétezres évektől a mai napig tartó útkeresés, kísérletezés és progresszió folyamatait tekinti át, értelmezi, súlyozza az AtonálisKottaKépek című kiállítás különböző festményciklusok, műcsoportok segítségével. Éri Jenő festészetét csakúgy, mint grafikai munkásságát nagy mértékben befolyásolta, alakította a személyes alkatából fakadó felfokozott lelkiség; ez a hevület hozza az expresszív minőségeket alkotásaiba; ebből táplálkozik az absztrakt kompozíciók szenvedélyes gesztusnyelve” – fogalmaz ajánlójában a KMI. A megnyitón fellép a TILT dance & design collective, valamint a kiállításon muzsikál a magyar jazzélet két ikonja, Borbély Mihály és Bágyi Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában