Pilinszky és én

2021.10.01. 10:00

Franciska verset mond, énekel, Zsolt keveri a zenét

Különleges élményben lehetett része annak, aki szeptember 21-én ellátogatott a József Attila Könyvtárba. Pilinszky János születésének századik és halálának negyvenedik évfordulójára Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt zenés irodalmi műsorral emlékezett meg a költőről.

Varga Zsófi

Fotó: LI

A zenerajongók számára ismerős lehet Prieger Zsolt, hiszen az évek során összeforrt a neve az Anima Sound Systemmel, az 1993-ban alakult formáció az elektronikus zenei és népzenei elemek egyedi keverékével arat töretlen sikert. A duó másik tagját elsősorban a színházakban, szinkronszerepekben és a mozivásznakon láthattuk-hallhattuk, Törőcsik Franciska számtalan darabban és filmben csillogtatta meg tehetségét.

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska irodalmi műsorát láthattuk Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nem áll tőle messze a zene világa sem, ezt az oldalát mutatta meg a Pilinszky és én című műsorban, hiszen többször is dalra fakadt.

Előadás közben a következő szavakat jegyzeteltem: új dimenzió, friss, mantra, személyes, élő. Még ezek se írják elég hatásosan körbe azt, amit Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt hozott létre a színpadon. Franciska verset mond, énekel, Zsolt keveri alá a zenét, tökéletes az összhang. Talán mindenki fejében él egy kép, hogy egy irodalmi előadás kicsit poros, kicsit unalmas, de azért szeretjük. Ez a projekt nekünk készült, a jelenkor emberét szólítja meg, az egész olyan, mint egy utazás, méghozzá nem is akármilyen útitársakkal. Az hiszem, nem is írhatná le jobban a hangulatot és az előadás sikerességét az, hogy az előttem ülő hölgy a „lüktettem a zenével, vitt a zene” szavakkal állt fel, amikor véget ért ez az összművészeti projekt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában