Mezőfalva

2021.08.23. 17:30

Két helyszínen is ünnepeltek

Mezőfalván két helyszínen is zajlottak az augusztus 20-ai események. Délelőtt a futballpályán a kispályás labdarúgótornán kilenc csapat mérte össze tudását.

Horváth László

 

A sportpályán kispályás futball-mérkőzéseket játszottak Fotók: Horváth László

Mellette a kisgyerekes családoknak is jutott szórakozási lehetőség, kirakodóvásár, körhinta és egyéb alkalmatosságok jegyében. A kora délutáni kupaosztásnál Csontdarálók, Heineken és Huligánok sorrendben állhattak dobogóra a csapatok.

A közösségi program hivatalos perceit már a hagyományos helyszínen, a Szentháromság-kápolnánál és a Piac téren tartották a mezőfalviak. Először Márok Csaba polgármester Szent István-napi gondolatait hallhattuk. Beszédében kitért István király állam­alapító tevékenységének hatásaira, amelyek a mai időkig is példa- és útmutatóak. Magyarország Alkotmányát 1949-ben fogadták el. Ebben az időben az államalapító István királyról igen, de Szent Istvánról nem nagyon lehetett beszélni – kapott hangsúlyt az akkori politika kritikája. A rendszerváltás után azonban már szabadon és méltón emlékezhetünk történelmünk meghatározó eseményeiről, nagyságairól. Ráadásul az első demokratikusan választott parlamentünk ezt a napot jelölte ki állami ünnepnek.

Az új kenyeret sokan és szívesen kóstolták

Számunkra, itt a Mezőföld szívében az új kenyér ünnepe különösen fontos, hiszen népi kultúránk csodálatos szép fogalmakat kapcsolt a kenyérhez. Aratókoszorúkat fontak búzakalászokból, virágokkal, szalagokkal díszítették – idézte fel a búzához, a kenyérhez fűződő népi szokásokat Márok Csaba, majd kitért napjaink mezőgazdaságát sújtó időjárási jelenségekre és annak a társadalomra, az emberiségre gyakorolt hatásaira. Külön kiemelést kapott a vízbázisok megőrzése. A beszéd utolsó részében a békés egymás mellett élés és az egy irányba való haladás példája kapott nagy hangsúlyt.

Az ünnepi köszöntőt követően Kristofory Valter katolikus plébános elmondta a Szent István litániát és megáldotta az új kenyeret. Az ünnepség utolsó mozzanatában Márok Csaba polgármesterrel közösen megszegték az új kenyeret.A folytatásban a Piac téri ligetben a Csillag Musical Társulat művészeinek produkciója, valamint a Mezőfalvi Néptáncegyüttes fellépése szórakoztatta a közönséget. A sportpályán 20 órától retró diszkó, tűzijáték és hajnali háromig utcabál zárta az augusztus 20-ai rendezvényeinek sorát.

A Mezőfalvi Néptáncegyüttes fellépése is emelte az ünnep hangulatát
Az elmaradhatatlan mezőfalvi tűzijáték

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában