koncert

2021.06.11. 17:00

Tengerszem a Bartók színpadán

Ma este folytatódik a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza online zenei sorozata. Ezúttal egy dunaújvárosi kötődésű zenekar, a Tengerszem állt a Bartók színpadára, élén az X-Faktor győztes Danics Dórával.

Balla Tibor

Fotó: LI

A mezőfalvi Mazán Attila neve ismerősen csenghet a dunaújvárosiak számára, hiszen éppen itt, ebben a városban bontogatta szárnyait zeneszerző-gitárosként a szép emlékű Gyöngyvér zenekarral, amelynek igényességét jól mutatja, hogy a Viadana kamarakórussal közös produkcióban léptek fel a Petőfi Művészeti Liget sorozatában.

Így fest együtt a zenekar a koncert előtt
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

De ez már több évvel és zenekarral ezelőtt történt. Ezúttal az X-Faktor című televíziós tehetségkutató műsor negyedik évadának győztesével, Danics Dórával alapították meg közösen még 2019 októberében a Tengerszem zenekart, amiben Dóra egészen új oldaláról mutatkozik be. Mazán Attila, vagy ahogy a barátai nevezik, Mazi egykoron a Bartók munkatársaként kezdte hangmesteri pályafutását, itt látott keverőpultot életében először, ma pedig annak a Csend Stúdiónak a vezető hangmérnöke, amely otthont adott a Quimby zenekar Plusz-Mínusz koncertfilmjének tavasszal.

Mazán Attila maga játssza fel saját szerzeményeit

No de hogyan kerül egy bandába ez a két ember? A válasz viszonylag egyszerű. Az első közös nevező a Cimbaliband világzenei formáció, amelyben Mazi a hangokért felel, Dóra pedig a mikrofon mögött áll a koncerteken. Ennek kapcsán jó pár ezer kilométert nyomtak le együtt a Cimbaliband turnébuszában, és hogy elüssék az időt, nagyon sok órát beszélgettek végig, aminek következtében kialakult köztük a barátság. Aztán egy napon Mazi megkérdezte, nincs-e kedve felénekelni egy-két dalát.

Danics Dóra ma már teljesen magáénak érzi ezt a zenei műfajt

Volt. Szereti többféle stílusban kipróbálni magát, és annyira megtetszett Dórának Mazi zenei világa, végre egy más műfajban is „elengedhette a ménest”, hogy beleszeretett ebbe zenébe, és ma már teljesen magáénak érzi. Annyira jól sikerült a találkozás, hogy zenekar lett belőle, majd egy lemez, ami mögé odaállt a Edge Records – Hammer Music Hungary kiadó is és a Hammerworld CD-mellékleteként látott napvilágot.

Most már Mazi kifejezetten Dóri hangterjedelmére, hangszínére írja a dalokat, amikben tudja, hogy jól fogja érezni magát. A Bartók sorozatában természetesen az első, „Képzelgések” című lemezükről hoztak dalokat, de a második lemezről is adnak egy kis ízelítőt, a Folyó és az Árva című dalt. A lemez anyagával egyébként éppen most vonultak stúdióba, hogy egy igazi műhelymunkával létrehozzák az új korongot.

A Tengerszem zenekar lényegében egy minikoncertfilmmel kedveskedik a Bartók zenei sorozatának is köszönhetően a dunaújvárosiaknak június 11-én 20 órakor a Bartók YouTube és Facebook csatornáin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában