remek programok egész nyáron

2021.06.29. 07:00

Zene, játék, gyermekkönyvtár – várják a fiatalokat

Tapasztalataim alapján a legnagyobb nyári melegben sem lehet a mozgáskényszeres gyerekeket csak úgy egyszerű felnőtt észérvekkel a hűvösben marasztalni. Szerencsére a József Attila Könyvtár felkészült gyerekkönyvtáros munkatársai interaktív programot szerveztek pénteken délután a könyvtár melletti ligetben.

Török Tímea

2021.06.25. Papírszínház a gyermekkönyvtárnál Dunaújváros József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtár Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A legbelebb belvárosban, a tízemeletesek között talán még erősebben dübörög a nyár, és bizony vannak olyan helyzetek, amikor a strand nem lehetséges opció. Amikor a hűvös szobában időhúzásra már elfogytak a szülői érvek, ilyen alkalmakra egyenesen életmentőek lehetnek, más esetekre pedig remek elfoglaltság a gyerekkönyvtár nyári programjai.

A papírszínház a mesekönyveket színházzá alakítja, különleges élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Képeskönyvet lapozgatni minden gyerek szeret, de hogy lehet ezt vajon nagycsoportos foglalkozássá növelni? Törökné Antal Mária és Pokonyi Orsolya könyvmutatványosok a könyvtár melletti ligetbe költöztek pénteken délután, hogy a gyerekeknek „mesés” kalandokat varázsoljanak, amihez ezúttal a papírszínház remek megoldásnak bizonyult.

A nyári szünetre mesés programokat ajánl a gyerekkönyvtár

A Japánból eredő műfaj – Kamishibai – a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást.

Marcsi és Orsi néni előadásában a gyerekek két mesét is meghallgathattak, ezeket közös játékkal tették izgalmasabbá. A műfaj fontos része az illusztráció, a pénteki előadásban a Kőleves című mese képeit gyerekrajzok alkották. A mulatságot pedig egy közös körtánc zárta.

A könyvtáros nénik közös játékokkal bevonták a gyerekeket is

A gyerekkönyvtár egész nyárra tartalmas programokkal várja az érdeklődőket. Keddenként – legközelebb július 6-án – Mesekedd lesz a gyerekkönyvtárban, ahol Marcsi és Orsi néni mesevideóit láthatják a gyerekek dél­előtt és délután. Papírszínházat és kézműves-foglalkozást is többször tartanak majd a nyári szünetben. A következő alkalom július 8-án délután lesz, papírszínház-előadást pedig július 15-re ígérnek a könyvtáros nénik. Mazsola percekre a legkisebbeket várják a szüleikkel mondókázásra és dalolásra szerda délelőttönként, így majd július 14-én délelőtt 10 órától is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában