kultúra

2021.02.19. 13:00

Új lemezzel jelentkezett Nagy Ákos zeneszerző

A közelmúltban megjelent Nagy Ákos, a Dunaújvároshoz ezer szállal kötődő alkotó-zeneszerző új lemeze Lineaments Volume 1. címmel a Hunnia Recordsnál.

Szabó Szabolcs

Nagy Ákos Baráth Bálinttal egy korábbi közös koncerten a Kortársban Fotó: DH-archív

Fotó: archív

Amint arról a prae.hu művészeti portál beszámolt: „az előadók között ott van Aba Nagy Zsuzsanna, Szentpáli Roland, Szabó Zsolt, Mandel Róbert, Rimóczi István és maga a zeneszerző. A zenében akusztikus hangszerek és elektronika együtt szólal meg. A tracklistben is megemlít ihlető forrásokat Nagy: a festő Mark Rothko és a költő Henri Michaux szerepel a címekben. A prae.hu cikke részletesen is szól Nagy új lemezéről:

„Bali János Liszt Ferenc-díjas furulya- és fuvolaművész, karmester, zeneszerző, pedagógus, matematikus írt előszót a muzsikákhoz, amelyből idézünk:

„Ködös zaj, zajos csend, csendes köd. És a ködből állandóan új és új formák bomlanak ki: fogalmam sincs, hogy létezők-e, vagy csak látomások. A lemez olyan, mintha egyetlen egy darab lenne – vannak tényleg trackek? Rothko és Michaux figurája talán felismerhető (...) Tekerőlant, viola da gamba, szerpent – valóban vannak, vagy csak képzeljük? Voltak egyáltalán valaha ilyen hangszerek? Fuvola? Van olyan? (...) Hol vannak a határok? Vannak? Vagy csak képzeljük? Hatalmasra nagyított granulár-szintézis: minden valahonnan fade in, és valahogy fade out. Mint a szentek a prágai középkori órán, elő az árnyékból és vissza az árnyékba: de mit művelhetnek ott hátul, ahonnan elővonulnak homályosan? És tényleg óránként jönnek? Lehet, hogy már nem is jönnek.” Nagy Ákos legújabb lemeze elérhető, megvásárolható a nativedsd.com honlapon.

Nagy Ákos Baráth Bálinttal egy korábbi közös koncerten a Kortársban
Fotó: DH-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában