könyvajánló

2021.02.22. 16:00

Izgalmas történetek

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Hidvégi Judit ajánlja Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2. című könyvét.

duol.hu

Izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézése.

Nyáry Krisztián egykori költészettanár a Facebook közösségi oldalán kezdte el közzétenni saját maga és ismerősei szórakoztatására a magyar írók, költők, művészek szerelemi életéről szóló bejegyzéseit, amelyek egyre idővel egyre népszerűbbekké váltak. A bejegyzések, a reagálások, a hozzászólások arra késztették a szerzőt, hogy önálló műként jelentesse meg írásait. Ezekből a kis történetekből állította össze a szerző az Így szerettek ők első kötetét (2012), amelyet egy év múlva követett a folytatása, az Így szerettek ők 2.: újabb irodalmi szerelmes könyv (2013).

Túlmutatva az irodalomkönyvek életrajzán
Fotó: Bajusz György/Dunaújvárosi Hírlap

„A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.”

A kötetekből megtudhatjuk egyebek között, hogy Weöres Sándor és Károlyi Amy egy temetőben találkozott először, olvashatunk Jókai titkos házasságkötésének körülményeiről, Madách Imre és a „minden idők legrosszabb hírű írófeleségeként” számon tartott Fráter Erzsébet kapcsolatáról, megtudhatjuk, mi módon közölte Szabó Lőrinc menyasszonyával Tanner Ilonával, hogy helyette Babits Mihály fogja elvenni feleségül, s azt is, hogy Szécsi Margit és Nagy László 1951-ben, Dunapentelén, az épülő Sztálinvárosban találkoztak először.

A kötetet fotók, valamint a szerelemhez, a szerelem tárgyához fűződő levelek, versek teszik még színesebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában