Szponzorált tartalom

2020.09.17. 14:15

A szépirodalom pozitív hatásai az életre

Nyilvánvaló, hogy az általános iskolai olvasmányokkal nem az acél, hogy elvegyék a gyerekek kedvét az olvasástól, de kétségtelen, hogy igen sok diáknál sikerül ezt elérni. Ennek igazán egyszerű okai vannak, a legjellemzőbb talán mégis az, hogy a régi klasszikusok nem rendelkeznek olyan izgalmas cselekményszállal, mint egy modern könyv, vagy mint a filmek. Sokaknál ez a „könyvutálat” még felnőttkorban is tart, azonban érdemes megpróbálkozni ennek leküzdésével, és több szépirodalmi regényt olvasni, hiszen bizonyítottan pozitív hatással van az életre a szépirodalmi művek olvasása. Mutatunk most ebből néhányat.

Fejleszti a szókincset

A Facebook-posztok olvasgatásától sajnos nem bővül úgy a szókincs, mint kellene, de a szépirodalmi művek forgatása igazolhatóan hatással van a szókincsünkre. Felmerülhet a kérdés, hogy mi szükségünk van erre, ha nem szándékozunk könyvet írni, de a hétköznapi életben valójában nagy hasznát vehetjük a változatos szókészletnek.

Például ha a munkahelyen meg kell írni egy hivatalos e-mailt, igen pozitív benyomást kelthetünk a másik félben a választékos fogalmazással. Ugyanakkor ennél jóval hétköznapibb helyzetben is a hasznunkra válhat, hiszen mennyivel egyszerűbb az orvosnál megfogalmazni a problémáinkat, ha nem csupán azt tudjuk közölni, hogy „itt valami fáj”.

Stresszoldásban kiváló

A stressz a modern ember életében már annyira hétköznapi érzés, hogy sokan alapnak tartják a jelenlétét. Sajnos ez azonban nagy hiba, ugyanis a stresszhez rengeteg betegség megjelenése köthető. A stressz elűzésében viszont nagyon hatékony módszernek bizonyul az olvasás, melynek során jelentősen csökken a feszültség érzése.

Ennek oka, hogy az olvasás során kiszakadunk a mindennapi életünk körforgásából, és ha még csak rövid időre is, de tökéletes nyugalom vehet körül, amikor a fantáziavilágunkban barangolunk.

Ha Ön is kedvet kapott az olvasáshoz, nézzen szét a Mai-Könyv.hu kínálatában, ahol nem csupán a szépirodalmi könyvek széles választéka, hanem a szórakoztató irodalmi művek bőséges kínálata szintén a vásárlók rendelkezésére áll!

Hatással van az érzelmi intelligenciára

Az emberi kapcsolatainkban nagy szerepe van az érzelmi intelligenciának, hiszen ez az a képesség, melynek segítségével meg tudjuk érteni és kezelni a saját és mások érzéseit. Ha ki tudjuk fejezni az érzelmeinket, és felismerjük másokét, akkor nem csupán a kapcsolatteremtés válik könnyebbé, hanem a kapcsolatok fenntartása is.

Emellett a szépirodalmi művek olvasása következtében nem csupán felismerhetjük az érzéseket, hanem elfogadóbbá válhatunk saját magunkkal és másokkal szemben egyaránt. Ugyanis az olvasás egyik hatása, hogy csökkennek az előítéleteink, nyitottabbá válunk, és az empátiánk, a másik helyzetébe beleélő képességünk szintén könnyebbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában