EGY KIRÁLY, AKIT ELFENEKELNEK

2020.08.15. 13:00

Idén az Aranybullánál lesznek a Koronázási Szertartásjáték előadásai

Szikora János, a Koronázási Szertartásjáték állandó rendezője mintha a társulatnak mutatná be művészi koncepcióját, úgy beszélt A törékeny gyémánt alcímű idei előadásról a Királyi Napok sajtótájékoztatóján.

Majer Tamás

– A Koronázási Szertartásjáték minden évben három szellemi pillérre épül: a korona szentségére, a templom víziójára és a koronázandó király személyére – nyitott a színházigazgató. – Ebből a három pillérből idén az egyik kiesik. Kiesik, de mégis bízunk benne, hogy a szellemi konstrukció nem omlik össze. Találtunk egy másik helyszínt a Nemzeti Emlékhely helyett, ami legalább annyira át van itatva a történelemmel, mint a bazilika. A Székesfehérvár határában található Csúcsos-hegyről van szó, ahol a hagyomány szerint II. András kihirdette az Aranybullát – mondta.

A Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely fölött évek óta ismétlődő ideiglenes színház 2020-ban nem épülhet föl. A kétezer fős nézőtér a pandémia miatt megengedhetetlen. A Csúcsos-hegynél 300 fős nézőtér épül, ahol is három előadást tart a színház, augusztus 21–23-án, mindig 21 órától.

– Ha valaki fölmegy a Csúcsos-hegyre és körbetekint, láthatja, kiválóan alkalmas arra, hogy egy népes hallgatóság előtt valamit kihirdessen, vagy adott esetben törvénykezzen – ismertette a rendező.

Eddig a koronázási templom, a Királyi Bazilika, a Szűz Mária-prépostág helyén, illetve fölött, a templom síkban kiterített alaprajzát formázó színpadon játszódtak a koronázási történetek. Mi lesz most?

– A középkori ember a világot hármas struktúrában képzelte el. Leegyszerűsítve: az e világi élet, a pokol és a mennyország. Ennek a hármas tagolásnak megfelelően épültek fel a középkor nagy misztériumjátékait bemutató misztériumszínpadok. Tulajdonképpen erre utalásként idén – szakítva a korábbi évek színházi hagyományaival – vertikálisan, függőlegesen építkezünk. Egy háromszintű színpad épül, ahol az egyik legizgalmasabb és talán legtragikusabb sorsú Árpád-kori uralkodó élettörténete elevenedik meg – mondta el Szikora. – Kun Lászlóról, IV. Lászlóról beszélünk. Egy olyan emberről, akit itt, Székesfehérváron, 10 éves korában koronáztak meg. 28 éves korában bérgyilkosok ölték meg. E 18 év alatt személyisége óriási változáson ment keresztül. Apjától – V. Istvántól – egy rendkívül szétzilált, ellentmondásokkal terhelt Magyarországot örökölt. Egy olyan országot, ahol a pártoskodó főurak már a királynál is nagyobbaknak képzelték magukat, és tulajdonképpen, ha összefogtak, nagyobbak is voltak.

Csak gondoljunk bele, hogy tavaly, a koronázáskor volt egy jelenet, amelyben IV. Béla felállíttatta azokat az urakat, akik a jelenlétében le mertek ülni az asztalhoz, és elégette a székeket. Két emberöltőnek kellett eltelnie, és IV. Béla unokáját, már mint trónon ülő kis királyt, az egyik nemzetségbeli fölkapta a trónról, és a buzogányával elfenekelte. Képzeljük el, egy király, akit elfenekelnek! Ilyen országban kellett uralkodnia és kellett volna rendet tartania IV. (Kun) Lászlónak, nem is sikerült neki – fogalmazott a rendező.

Szikora János kifejtette, ez már az Árpád-ház alkonya. Mint mondta, IV. Béla volt a zenit, a tetőpont, akit második honalapítóként tisztelhetünk. Őt követően – különböző történelmi együttállások miatt – ez az uralkodóház hanyatlásnak indult. E hanyatlás tragikus története testesül meg Kun Lászlóban.

A felnőtt királyt, IV. (Kun) Lászlót Sarádi Zsolt, ugyanőt mint gyermeket Szikora Ármin János testesíti meg az előadásban, amelynek főbb szerepeiben Varga Gabriella, Varga Lili és Mihályi Győző is színpadra lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában