A pedagógusnapon nem feledkeztek el a hozzájuk közel álló tanárokról

2020.06.11. 08:00

Remek utcai zenélés a karantén miatt

Vasárnap délután arra lettünk figyelmesek a családdal, hogy a József Attila és az Ady Endre utca közötti parkból kellemes muzsikát hallani. Két fiatal zenélt három hölgynek.

Agárdy Csaba

All-focus

Mivel ez nem mindennapos dolog, a feleségemmel fogtuk magunkat, és a József Attila utcai lakásunkat elhagyva, nyomozni kezdtünk, tulajdonképpen mi is történik.

Gyorsan kiderült, a Mosoly Hangok zenélt három Széchenyi gimnáziumos pedagógusnak a pedagógusnap alkalmából. Az előadók Szekszárdi Dóra és Terecskei András voltak, a hallgatóság pedig Zloch Istvánné, Csathóné Zágoni Nóra és Pocsai Mária volt.

Az előadás után beszélgettünk Terecskei Andrással, miről is van szó?

– Hobbizenészek vagyunk. Korábban a Széchenyiben érettségiztem, Dóra még mindig odajár. Miután végeztem a gimnáziumban, utána sem szakadtam el az iskolától, segítek Pocsai Mária énektanárnőnek a gimnáziumi kórus munkájában. Januárban jött az ötlet, hogy Dórával alkotunk egy duót, és zenélni fogunk. Ekkor még zongorán és fuvolán játszottunk, majd jött az ukulele. (Az ukulele húros hangszer, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros változata. A polinéz szigetvilág kedvelt hangszere – a szerk.) Az utcai zenélés esetén a fuvola és az ukulele maradt, hiszen egy zongorát nem egyszerű hozni-vinni.

A Mosoly Hangok: Szekszárdi Dóra és Terecskei András. Mindig van hallgatóságuk Fotó: amatőr

De hogyan lett a próbákból utcai zenélés? Terecskei András elmondása szerint a karanténnak köszönhető. – Miután a koronavírus-járvány miatt a gimnáziumot bezárták, nem volt hol próbálnunk, ezért szabadtéren gyakoroltunk. Azután azt vettük észre, hogy az embereknek tetszik, amit csinálunk, megnéznek, megtapsolnak minket, ezért úgy döntöttünk, kisebb koncerteket tartunk. A pedagógusnap alkalmából meglátogattuk a hozzánk közel álló pedagógusokat. Pünkösdkor, pénteken, majd vasárnap kerestük fel őket, összesen harmincat. Minden helyen húsz percet játszottunk, általában magyar könnyű­zenét, a magyartanároknak megzenésített verseket, amiket mi áthangszereltünk. Mindenhol volt egy kis vendéglátás, beszélgetés.

Hogy mire készülnek most, arra Terecskei András így válaszolt: – Utcai minikoncerteket szeretnénk adni, a Jószolgálati Otthonban is tervezzünk fellépést, és a nyári gyerektáborokat is meg akarjuk látogatni.

A fiatalok elmondták, szeretik ezeket a minielőadásokat, nem is gondolták volna, mennyi örömöt szereznek ezekkel az embereknek. Úgy látják, ebben a járványos időszakban mindenkinek jólesik egy kis kedvesség, odafigyelés.ACs

Ukulele és fuvola. Az utcai zenész duó ezekkel járja a várost, és okoz örömet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában