A Bánkiban nem hagyják elveszni a rengeteg befektetett munkát

2020.04.23. 07:00

Mégis bemutatják online

Idén Dunaújváros adott volna otthont április első hétvégéjén a Fejér Megyei Diáknapok rendezvénysorozatának. A megye 35 középiskolája összesen 916 főt nevezett a rangos kulturális seregszemlére, a zsűri és a közönség 519 produkciót, illetve alkotást láthatott volna az április 3. és 5. között zajló eseményen. Az ismert okok miatt a rendezvény elmaradt, ám a Bánkiban ebbe nem törődtek bele.

Balla Tibor

A Fejér Megyei Diáknapok (FMD) egy olyan összművészeti fesztivál, ahol minden megyei középiskolás diáknak lehetősége van megmutatni a tehetségét. Nemcsak bemutatkozási lehetőséget biztosít, hanem össze is fogja a megye diákságát és az iskolákat is. Idén egyikre sem volt lehetőség. A DSZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vezetése ebbe nem nyugodott bele.

A videóklipet az otthonukban vették fel a Centrum kórus tagjai Fotó: Bánki

Schön Beatrix, tagintézmény-vezető Ujházy Krisztinával, a Centrum kórus karvezetőjével konzultálva arra jutott a felkészítő tanárokkal egyetértésben, hogy nem mehet kárba az a rengeteg munka, amit a diákok, a tanárok befektettek abba, hogy a bánkisok minél eredményesebben szerepeljenek az FMD-n. Először az az ötlet látott napvilágot, hogy a kórus mégis csak el­énekelné a darabot, amivel indultak volna. Végül arra jutottak, hogy ne csak a kórus mutathassa meg tudását, hanem az összes diák, aki a felkészülésbe energiát fektetett. Így aztán végül meghirdették az Alternatív Bánki FMD 2020 virtuális eseményt Mi vagyunk a te jövőd címmel. – Ha már nem tudtuk megmutatni magunkat az FMD-n, akkor mutassuk meg a Facebookon – mondta Schön Beatrix. Így aztán folyamatosan kerülnek fel az iskola profiljára és weboldalára a produkciók és a pályamunkák.

Mátrai Kristóf Fátyolos Angyal című fotográfi áját a tavalyi FMD-n díjazták

A Centrum kórus Ujházy Krisztina vezetésével a többi között a Nem kell című dallal készült az idei diáknapokra, könnyűzenei kategóriában. A videofelvételen – amelyet online, lakásokban, szobákban, sőt autóban rögzítettek – szólót énekel Jiling Ottó, gitáron közreműködik Orgovány Zoltán. Az énekesek Nagy Erika, Rumann Alexandra, Simon Viktória, Vavrek Vivien, Ábrahám Péter és Jiling Ottó voltak. A vágás Csepecz András munkáját dicséri.

Schön Beatrix, tagintézmény-vezető nem hagyta veszni a munkát

Meglehetősen egyedi a kezdeményezés, ugyanis nincs tudomásuk arról, hogy a megyében más iskolának eszébe jutott volna hasonló. Pedig a színpadi kategóriák közül a legnépesebbnek a vers- és prózamondás mellett a könnyű­zene ígérkezett 70, illetve 67 indulóval, az egyéb kategóriák között tartotta vezető szerepét a képző-, nép- és iparművészeti kategória 88 alkotással, emellett nagyon népszerű volt a fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok kategória 77 beadott művel. Ezek most megmaradtak az iskolák falai között, az előzetesen leadott pályaműveket sem zsűrizték.

Még logót is készítettek az alternatív megoldás számára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában