lélektől lélekig

2020.03.05. 08:00

Edó figyelemre méltó firkái a Bartók aulában

Március 3-án, kedden délután mutatkozott be Edó – kérésének megfelelően e művésznevét használjuk – önálló kiállítása Edó-firkák címmel a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aula galériájában.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A közel száz munkát felvonultató tárlatot a Bartók aula kiállításainak szervezője Rohonczi ROHO István ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– Vannak köztünk őstehetségek, meglátásom szerint ilyen Edó is, aki valóban lélekből alkot, mindenfajta megfelelési kényszer nélkül. A képzőművészetben számos olyan dolog van, amelyet nem lehet tanítani, Edó ezek birtokában van. Minden munkáján érződik, hogy ott van benne, belőle fakad. Munkáit látva rendre meghatódom, mert olyat kínál, amelyet még a legjobb művészeti iskolában sem lehet oktatni. Remélem, hogy tovább megy majd ezen az úton, és még számos kiállítását köszönthetjük – fogalmazott lapunknak Rohonczi ROHO István.

Képei kiutat jelentettek egykor – ma a megoldást nyújtják
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitót követő napon az alkotóval is beszélgettünk:

– Gyermekkorom óta rajzolok, ez számomra mindig is egyfajta belső utat jelentett. Nehéz körülmények között nőttem fel, így az alkotómunka mindig a kiutat jelentette számomra, ám soha nem gondoltam és most sem gondolok magamra művészként. 2012-ben történt egy fordulópont az életemben, és azóta másként tekintek az alkotómunkára. Számos jótékonysági akciót sikerült szervezni a munkáim által, sokaknak tudtunk segíteni. Számos rászoruló családnak tudtunk összegyűjteni a továbblépéshez szükséges forintokat – mondta el lapunknak Edó, akit művészeti pályájáról is kérdeztünk:

– Nem jártam művészeti iskolákba, de törekedtem arra, hogy folyamatosan képezzem magam. Így dolgoztam ki a számomra megfelelő „háromceruzás módszert”. Hatalmas öröm számomra, hogy a Bartókban láthatóak a munkáim. Tervezek újabb kiállításokat is, munkáimmal továbbra is a rászorulókat szeretném segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában