február 14-én

2020.02.13. 18:00

Vakrandizzon könyvvel, vagy ajándékozzon egyet!

A hagyománnyá vált gyakorlat szerint Magyarországon hatodik éve ünnepeljük meg február 14-én a nemzetközi könyvajándékozás napját. Természetesen a József Attila Könyvtár is kiveszi a részét a mozgalomból.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A nemzetközi kezdeményezés egy önkéntes felhívás mindenki számára. Célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. A Magyar Gyermek­irodalmi Intézet kampányával azt szeretné elérni, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet február 14-én.

A József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára a hétköznapokban is azon dolgozik, hogy vonzó legyen a gyerekek számára
Fotók: Zsedrovits Enikő/JAK

Ennek szellemében azt kérik, hogy ezen a napon ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek, vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok...), vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek. Mindenkit bátorítanak arra, hogy segítse egész évben a nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel látják el a gyerekeket.

Becsomagolt könyvek közül választhatnak a kölcsönzők

Az intézet pályázatot írt ki iskoláknak, könyvtáraknak, közintézményeknek, hogy bekapcsolódjanak. Ehhez ötleteket is adnak. Olyanokat, hogy hozzon be minden gyerek egy kiolvasott könyvet, és cserélje el az osztálytársaiéval! Hozza be mindenki a kedvenc olvasnivalóját, és mutassa be a többieknek! Szervezzen az iskolakönyvtár irodalmi vetélkedőt! Legyen rendhagyó műsor az iskolarádióban, amelynek témája a könyvekkel kapcsolatos! Adjanak a felső tagozatosok az alsó tagozatosoknak egy-egy könyvet! Szervezzen az iskola könyvgyűjtést valamilyen jótékonysági szervezet javára!

A nemzetközi kezdeményezés célja az olvasás népszerűsítése

A József Attila Könyvtár felnőttkönyvtárában a következő felhívást tették közzé: „Vakrandizzon egy könyvvel! Régóta keresi az igazit? Nálunk megtalálhatja! Jöjjön el Valentin-napon a könyvtárba, és válasszon egyet a becsomagolt könyvek közül, majd kölcsönözze ki! A cím, a szerző titok, csak a csomagolásra írt rövid információ alapján dönthet, hogy kivel tölti az estét.” Mindemellett ezen a napon a könyvet kölcsönző gyerekekre meglepetés vár a gyermekkönyvtárban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában